USD/CAD Berundur Sedikit Lepas Capai Lonjakan Lebih 300 Pips

206

Sebagai ekonomi kedua terbesar di dunia, umum mengetahui China merupakan antara negara pengguna terbesar minyak di dunia.

Justeru, disebabkan langkah sekatan yang dilaksanakan di China ekoran penularan Covid-19 telah mencetuskan kebimbangan terhadap permintaan minyak global.

Disebabkan kejatuhan harga minyak mentah, mata wang sensitif pasaran minyak iaitu dolar Kanada ketara mengalami penurunan sejak penghujung minggu lalu.

Dapat diperhatikan pergerakan harga pada carta pasangan mata wang USD/CAD telah memaparkan lonjakan sehingga 300 pips sejak Khamis lalu sehingga bersambung pada dagangan Isnin semalam.

Selain dolar Kanada yang susut, faktor lonjakan harga turut didorong oleh pengukuhan jelas US dolar dalam pasaran selepas petunjuk kenaikan kadar faedah oleh Pengerusi Federal Reserve (Fed), Jerome Powell selain sentimen pasaran yang berisiko turut menyokong mata wang safe-haven.

Harga telah melonjak dari zon 1.24600 sehingga melepasi zon rintangan 1.26700 pada Jumaat lalu sebelum meneruskan kenaikan lebih tinggi pada dagangan yang bersambung di awal minggu semalam.

Kenaikan harga pada sesi New York semalam telah mencapai paras ketinggian 1.27770 sebelum mula paparkan penurunan semula di penghujung sesi.

Bresambung pada dagangan sesi Asia pagi ini (Selasa), harga sedikit menyusut dilihat menuju ke paras 1.26700 pada zon RBS (resistance become support) terbaru itu.

Penurunan yang sedikit melepasi paras sokongan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam di carta USD/CAD boleh memberi isyarat untuk pernurunan harga selanjutnya.

Namun, sekiranya harga berjaya mengekalkan pergerakan trend bullishnya, harga dilihat bakal melepasi ketinggian yang dicapai semalam untuk menuju zon ketinggian terbaru pada 1.29000.

Kenaikan ke paras tersebut juga akan mencatatkan paras ketinggian terbaru untuk tempoh 7 minggu selepas kali terakhir harga menyentuh paras tersebut pada awal Mac lalu.

Sebaliknya jika harga menjunam semula melepasi zon 1.26700, penurunan lebih rendah harga akan kembali menguji zon-zon tumpuan sebelum ini sekitar 1.26000 atau 1.25000.

Lihat gambar carta harga pasangan USD/CAD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat