USD Menguat Sejurus Laporan Data Durable Good Dikeluarkan

43

Sebentar tadi data Durable goods US telah dikeluarkan di mana core durable good dan durable goods mencatatkan data yang positif. Durables goods ialah barang-barang yang bukan digunakan secara terus dan boleh disimpan dalam jangka masa panjang contohnya mesin.

Bacaan Durable good pada bulan Oktober meningkat 4.80% dengan bacaan September juga mencatatkan peningkatan 0.40% yang merupakan data kajian semula selepas dilaporkan jatuh sebanyak 0.30%. Bacaan ini sejajar dengan jangkaan penigkatan secara berperingkat dalam perbelanjaan modal.

Manakala data core durable goods yang tidak mengambil kira pengangkutan pula meningkat sebanyak 1.0% yang turut meningkat pada bulan September sebanyak 0.2%. Jangkaan penganalisis ialah peningkatan 0.2%. Jika tidak mengambil kira barangan dalam sektor pertahanan data ini sepatutnya meningkat sebanyak 5.2%.

Jika dilihat daripada data-data sebelum ini, tren menunjukkan peningkatan yang agak signifikan kepada keadaan ekonomi semasa US.

Fokus sekarang adalah sama ada pemotongan cukai korporat memberi kesan yang signifikan kepada syarikat-syarikat US di bawah pentadbiran baru. Pemotongan cukai ini dijangka akan memberikan pemulihan kepada perbelanjaan modal atau pelaburan dalam sektor korporat. Data pada hari ini sudah pasti menggembirakan The Fed yang sedang menunggu lebih data bagi menaikkan kadar.

Janet Yellen dalam ucapan minggu lepas menggambarkan kenaikan kadar Fed Fund Rate seakan-akan pasti. Beliau menyatakan, keputusan untuk menunggu lebih banyak bukti-bukti dalam data ekonomi sebelum menaikkan kadar faedah (Fed Fund Rate) bukanlah disebabkan kurangnya keyakinan The Fed kepada ekonomi U.S. Tetapi ini disebabkan, The Fed melihat pasaran buruh U.S. boleh meningkat lagi dengan kukuh sepertimana yang telah dijangkakan awal tahun ini.

Menurut Yellen minggu lepas, pihak The Fed masih lagi bersifat Forward looking (melihat data-data di masa depan) dan penangguhan kenaikan kadar (Fed Fund Rate) lebih lama menjadikan polisi lebih ketat (tightening policy). Hal ini sebenarnya untuk mengelakkan polisi ekonomi melebihi (overshooting) sasaran jangka panjang yang telah ditetapkan.

Selain itu, mengekalkan kadar pada paras semasa lebih lama juga akan menyebabkan meningkatkan risiko dan melemahkan kestabilan kewangan U.S. Yellen juga mengatakan peningkatan dalam pasaran pada masa ini sejak pilihanraya Presiden menggambarkan jangkaan pasaran kepada pengembangan polisi fiskal.

Sejurus sahaja data durable good ini dikeluarkan, Eur/usd jatuh dari paras 1.0589 ke paras terendah 1.0541. Manakala Usd/Jpy menguat hampir 80 pip dari paras 111.64 ke 112.47. Sememangnya data durable goods US pada hari ini begitu baik ditambah lagi dengan sentimen kenaikan kadar pada Disember yang semakin menguatkan matawang greenback ini.

 

UK Mengurangkan Jangkaan Pertumbuhan Ekonomi & Memerlukan Lebih Pinjaman

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat