UK Mengurangkan Jangkaan Pertumbuhan Ekonomi & Memerlukan Lebih Pinjaman

35

Chancellor of the Exchequer (Menteri Kewangan UK), Philip Hammond mengatakan dalam pembentangan bajet-mini UK pada hari ini bahawa pertumbuhan ekonomi UK akan meningkat lebih perlahan tahun depan berbanding jangkaan awal sebelum ini.

Dalam pembentangannya pada hari ini, jangkaan pertumbuhan ekonomi pada 2017 akan meningkat 1.4% berbanding jangkaan awal 2.2% pada Mac.

Kekurangan dalam bajet UK menjadikan Hammond tidak ada banyak pilihan untuk menambahkan perbelanjaan kerajaan.

Hammond mengatakan, kerajaan memerlukan pinjaman yang lebih banyak untuk tempoh lima tahun akan datang dengan hutang awam diramalkan meningkat ke paras tertinggi 90.2% pada 2017/2018 dari jangkaan 81.3% pada Mac.

Beliau menegaskan perlunya untuk kerajaan untuk menyiapkan UK dengan lebih bersedia sebelum meninggalkan Kesatuan Eropah. Kerajaan komited untuk terus memberikan yang terbaik dalam perbelanjaan fiskal untuk kegunaan pelaburan. Pelaburan yang dimaksudkan oleh Hammond ialah untuk meningkatkan produktiviti bagi menyokong transisi ekonomi UK.

Ekonomi Britain ketika ini berdepan dengan jangkaan yang negatif dari pasaran global berikutan undian Brexit Jun lepas. Ramai penganalisis menjangkakan UK akan berhadapan saat sukar dalam ekonomi beberapa tahun ke depan dengan risiko-risiko perdagangan.

Itulah yang ditegaskan oleh Hammond, kerajaan akan berusaha mempersiapkan UK sebelum keluar dari Kesatuan Eropah. Hal ini lah yang dilakukan oleh PM Theresa Mei sebelum ini yang membuat kunjungan ke India bagi membincangkan terma-terma bagi memudahkan perdagangan kedua-dua negara.

Semasa bajet dibentangkan, kita dapat melihat matawang Gbp/Usd menguat seketika pada awal pembentanga bajet 8.30 malam bergerak dari paras 1.2382 ke 1.2432 iaitu peningkatan 50 pip. Pun begitu, ia jatuh semula dengan laporan data durables good US pukul 9.30 malam tadi yang mencatatkan bacaan positif. Sejurus saja Data durable good dikeluarkan Gbp/Usd jatuh semula dari 1.2432 ke 1.2361 berikutan data positif US.

 

Terkini: Kenyataan Rasmi BNM Tentang Polisi Monetari Malaysia

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat