Terkini: Kenyataan Rasmi BNM Tentang Polisi Monetari Malaysia

133

Hari ini Monetary Policy Committee (MPC) bermesyuarat bagi membincangkan polisi monetari BNM terkini. Bank Negara sebentar tadi pukul 3.00 petang telah mengumumkan kadar (OPR: Overnight Policy Rate) pada 3 peratus. Kadar OPR telah diturunkan oleh BNM dari 3.25% kepada 3% pada Julai lepas dan pada pengumuman pada hari ini kadar dikekalkan pada tahap sama.

BNM dalam kenyataan bertulis mengatakan pertumbuhan ekonomi masih bergerak dalam pertumbuhan sederhana. Manakala di Asia, pertumbuhan ekonomi banyak disokong oleh permintaan domestik sebagaimana pertumbuhan ekonomi Malaysia yang banyak bergantung kepada perbelanjaan dalam negeri. Prospek peralihan negara-negara membangun kepada polisi fiskal yang progresif akan menyokong pertumbuhan ekonomi global.

Pun begitu, masih ada ketaktentuan daripada polisi yang terlalu menjaga ekonomi (protectionism) dan turun-naik (volatility) dalam pasaran kewangan. Kata BNM lagi, turun-naik (volatility) dalam pasaran sejak beberapa minggu lepas memberikan kesan kepada ekonomi global terutamanya kepada pasaran pesat membangun (emerging market) seperti Malaysia.

Menurut BNM, ekonomi Malaysia terus berkembang pada suku ketiga tahun ini yang banyak disokong oleh perbelanjaan swasta (private consumption). BNM mengatakan sektor swasta akan terus menjadi kunci kepada pertumbuhan ekonomi negara. Sektor swasta akan terus menunjukkan pertumbuhan upah dan gunatenaga dengan bantuan dari tindakan kerajaan yang meningkatkan pendapatan boleh guna (disposable income).

Aktivit pelaburan yang sederhana akan terus disokong oleh pelaburan infrastruktur dan perbelanjaan dalam sektor perkhidmatan dan infrastruktur. Eksport pula akan terus berkembang tetapi sedikit terhalang oleh kurangnya permintaan dari rakan dagang utama Malaysia. Secara keseluruhan ekonomi domestik masih berada pada trek yang betul sepertimana prospek ekonomi 2016 dan 2017.

Inflasi pula dijangka akan berada dalam julat 2.0% -2.5% dan stabil sehingga 2017 dengan keadaan semasa dalam pasaran minyak global.

Ringgit pula telah mengalami kejatuhan yang mendadak bersama matawang pasaran pesat membangun (emerging market) sejak beberapa minggu lepas yang disebabkan ketaktentuan dalam ekonomi global dan turun-naik (volatility) berikutan keadaan semasa polisi dan geopolitikal dunia. BNM akan terus menyediakan kecairan (liquidity) bagi melancarkan pergerakan pasaran tukaran matawang domestik. Pasaran modal akan terus dapat diakses dengan kecairan yang mencukupi.

Pada tahap semasa kadar OPR, polisi monetari akomodatif masih konsisten dengan pendirian untuk memastikan ekonomi domestik terus berkembang dengan inflasi yang stabil. Risiko kepada kewangan yang tidak stabil sudah diambil kira dan MPC akan terus meneliti risiko ini untuk memastikan prospek pertumbuhan yang terus kukuh.

Sumber: Bank Negara Malaysia

 

Sentimen Terkini OPEC Menyebabkan Harga Minyak Jatuh Hari Ini

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat