Adakah BRICS Akan Menguasai Ekonomi Dunia?

142

BRICS adalah sekumpulan akronim yg merujuk kepada Negara Brazil, Rusia, India, China dan Afrika selatan. Akronim ini pertama kali disebut oleh Jim O’neill iaitu bekas ketua pengurus asset di Goldman Sachs pada tahun 2001 di dalam tulisannya bertajuk “Building Better Economic BRICs”.

Selepas 8 tahun daripada itu, ketua-ketua Negara ini kecuali Afrika selatan bertemu buat pertama kalinya di Rusia. Dan pada tahun 2010 barulah Afrika selatan menyertai kumpulan ini dan melengkapkan akronim “BRICS”.

Kita dapat lihat BRICS sedang kearah merealisasikan jangkaan yang dibuat pada tahun 2001 dengan pembangunan yang dinamik sejak 15 tahun lepas. Bermula dengan 10.00% daripada KDNK dunia dan 4.00% perdagangan dunia pada tahun 1990, BRICS sekarang telah mencatat 30% daripada KDNK dunia pada tahun 2015 dan 17% perdagangan dunia.

Peningkatan KDNK yang tinggi iaitu sebanyak 200% sejak tahun 1990 menunjukkan betapa pantas pertumbuhan ekonomi yang berlaku dalam kalangan Negara anggota.

Lagi bukti yang kita dapat lihat adalah pertumbuhan yang pantas dari segi penggunaan tenaga. Menurut kumpulan penganalisis ekonomi BP, permintaan minyak tahun 2010 meningkat sebanyak 7.5% dalam Negara membangun khususnya BRICS.

China seperti yang kita tahu adalah pengguna minyak ke-dua terbesar di dunia di belakang US, manakala India ke-tiga pada tahun 2015. India telah memotong Jepun dari segi penggunaan minyak apabila penggunaan minyak di Jepun berkurang sebanyak 3.90% pada 2015.

 

lan-41

 

Peningkatan dalam penggunaan minyak dunia ini juga menunjukkan aktiviti ekonomi yang meningkat begitu pantas dlm kalangan negaraa BRICS.

Selain itu, apabila dikira menggunakan KDNK per-kapita, BRICS mencatatkan 37% dalam pertumbuhan ekonomi dunia tahun (2011-2015) dengan China sahaja menyumbang sebanyak 22%.

Walaupun kemajuan yang dikecapi oleh Negara BRICS begitu positif, banyak lagi cabaran yang perlu ditempuhi oleh Negara-negara ini, misalnya pertumbuhan ekonomi dunia yang perlahan sejak beberapa tahun ini yang jelas sekali dapat dilihat dengan kejatuhan harga minyak sejak tahun 2014 yang banyak juga disumbangkan oleh kurangnya permintaan dari China.

Namun, pertumbuhan yang pantas sejak dua dekad lepas dan kerjasama yang berterusan dalam kalangan Negara anggota akan menjadikan BRICS kuasa ekonomi dunia yang baru.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat