Pandangan Kalendar Ekonomi Sepanjang Minggu Hadapan (14-18 November)

72

Donald Trump telah pun memenangi Pilihanraya Presiden US ke-45 dan pada mulanya kemenangn beliau ini tidak dijangkakan oleh pasaran sehinggalah berlangsungnya kiraan undi. Beliau mendominasi dari awal kiraan undi sehinggalah beliau secara rasmi diumumkan sebagai Presiden ke-45. Kemenangan beliau disifatkan sebagai mengejutkan, namun pasaran dilihat dapat menyerap kejutan ini dengan sentiment positif semasa ucapan kemenangan beliau.

Setakat ini, kami di Moshed.com melihat pasaran masih lagi bergerak mengikut sentimen positif terhadap kemenangan Trump, walaupun sebelum ini kemenangannya dianggap negatif kepada pasaran. Pasaran pada mulanya dalam mood risk off semasa pengumuman FBI terhadap pembukaan semula kes e-mel Hillary dimana kita melihat peningkatan pengaliran dana ke aset safe haven seperti emas, Yen, Swiss Franc dan juga bon. Pun begitu, mood pasaran pada masa ini telah bertukar kepada risk on dimana peningkatan semula kepada US dolar indeks, pasaran ekuiti US dan kejatuhan dalam pasaran bon.

Tanpa membuang masa lagi mari kita lihat berita-berita besar yang akan mempengaruhi pasaran minggu ini terutamanya pasaran matawang.

 • Data KDNK Jepun (Japan GDP data) Isnin, 7:50 pagi.

Perumbuhan ekonomi Jepun masih lagi mendatar jika dilihat dari segi bacaan suku tahunan semasa tempoh April-Jun. Dari segi bacaan tahunan, KDNK (GDP) berkembang 0.20% selepas naik mendadak 1.90% semasa suku pertama. Penganalisis menjangkakan data yang akan dikeluarkan naik 0.20%. Jika data yang dikeluarkan esok positif akan menguatkan Yen dan begitu juga sebaliknya. Setakat mana Yen menguat atau melemah akan bergantung kepada perbezaan data sebenar dan jangkaan.

 • Data Pengeluaran Industri China (Industrial Production) Isnin, 10.00 pagi.

Data pengeluaran industri China penting untuk dilihat kerana China sebagai ekonomi kedua terbesar dunia adalah penyumbang kepada pertumbuhan ekonomi dunia. Penganalisis mengatakan pertumbuhan ekonomi dunia yang perlahan sejak dua tahun lepas banyak dipengaruhi oleh China. Sebagai sebuah Negara yang berasaskan eksport, kita dapat lihat kurangnya permintaan minyak daripada China sejak beberapa tahun ini yang juga penyumbang kepada kejatuhan harga minyak dunia. Penting untuk melihat data ini sebagai panduan kepada sebarang peningkatan dalam pengeluaran industri di China. Australia sebagai pengeksport terbesar kuprum ke China dan Aussie Dolar akan mendapat kesan dari data ini. Data positif adalah positif kepada Australia dan Aussie dolar.

 • Ucapan Mario Draghi, Isnin 11:00 malam.

Gabenor Bank Pusat Kesatuan Eropah ini akan berucap di Rome. Beri tumpuan kepada ucapan beliau tentang polisi bank pusat (ECB) semasa dan kemungkinan ada klu dalam pendirian beliau tentang polisi. Sebarang komen hawkish akan menguatkan matawang Euro dan begitu juga sebaliknya.

 • KDNK (GDP) German, Tuesday 3:00 petang.

Data KDNK German penting kerana status Negara ini sebagai ekonomi terbesar dalam Kesatuan Eropah. Ekonomi German berkembang 0.4% pada suku kedua 2016 tetapi rendah berbanding suku pertama yang mencatatkan 0.7% Pun begitu jika dilihat melalui bacaan tahunan, German sudah mencatatkan pertumbuhan sebanyak 3.1% yang tertinggi sejak lima tahun lepas.

 • Data inflasi UK (UK Inflation data) Selasa, 5.30 petang.

Inflasi UK meningkat ke paras tertinggi sejak dua tahun lepas yang naik 1.0% pada September, berikutan kenaikan harga pakaian, bilik hotel dan petrol. Pun begitu, jika inflasi naik lebih daripada sasaran atau kadar optimum akan menjejaskan golongan berpendapatan rendah. Dengan kejatuhan Pound, harga minyak yang diimport lebih mahal termasuk barangan import. Penganalisis meramalkan inflasi naik 1.1% pada Oktober.

 • Data Jualan Runcit US (US Retail Sales) Selasa, 9.30 malam.

Jualan runcit di US meningkat 0.6% pada September selepas jatuh pada Ogos. Data ini menunjukkan pengguna di US terus memacu ekonomi pada kadar yang perlahan tetapi berterusan. Bacaan ini sejajar dengan jangkaan yang dibuat penganalisis. Core sales naik lebih dari jangkaan iaitu 0.5% berbanding 0.4%. Manakala jualan runcit (retail sales) naik 0.6% berbanding jangkaan 0.5%. Pada selasa ini,  data diramalkan mendatar kekal tidak berubah.

 • Data GDT price indeks (Indeks harga GDT) Selasa, 9.45 malam.

Indeks harga GDT adalah indeks harga bagi produk berasaskan susu. Seperti kita tahu New Zealand adalah pengeluar produk berasaskan susu terbesar dunia. Oleh itu, data ini mampu memberi impak yang besar kepada matawang Kiwi. Sebarang data yang lebih tinggi daripada jangkaan akan menguatkan matawang Kiwi.

 • Data pengangguran (UK Employment data) Rabu, 5.30 petang.

Pada September, jumlah tambahan pekerjaan hanya naik 700. Tetapi data ini meningkat selepas diulangkaji pada Ogos daripada 2,400 kepada7,100. Kadar pengangguran pada Ogos tidak berubah pada kadar 4.9%. Kadar upah naik 2.3%.

 • US PPI: Rabu, 9.30 malam.

Harga pengeluar US naik 0.3% pada September yang tidak berubah pada Ogos berikutan kenaikan dalam harga tenaga dan barang-barang lain yang memberikan petunjuk inflasi domestic sedang meningkat. Dalam masa 12 bulan sehingga September, PPI naik 0.7% yang merupakan kenaikan tertinggi sejak Disember 2014. Penganalisis ekonomi hanya menjangkakan kenaikan kecil sahaja 0.2%. Harga pengeluar dijangka naik 0.3% pada Oktober.

 • Stok minyak (US Crude Oil Inventories) Rabu, 11:30 malam.

Stok minyak mentah naik kepada 2.4 juta tong pada minggu lepas. Minggu sebelumnya pula mencatatkan kenaikan 14.4 juta tong. Produk gasoline naik kepada purata 10.5 juta tong sehari dari 9.8 juta tong. Jumlah kesemua produk yang dihantar sepanjang empat minggu lepas mencatatkan purata 20.1 juta tong, kenaikan 1.5% berbanding pada tempoh sama tahun lepas.

 • Data pengangguran (Australian employment data) Khamis, 8:30 pagi.

Pengangguran di Australia mencatatkan jumlah sebanyak 9800 pada September. Pun begitu, kadar pengangguran telah jatuh kepada 5.6% pada tempoh sama. Penganalisis menjangkakan kenaikan sebanyak 15,200 dan kadar pengangguran naik ke paras 5.7%. Tambahan pekerjaan dijangkakan akan mencatatkan 20,300 pekerjaan baru, manakala kadar pengangguran naik kepada 5.7%.

 • Permit bangunan (US Building Permits) Khamis, 9.30 malam.

Permit bangunan baru bagi sektor perumahan meningkat 1.1225 juta pada September berbanding 1.152 juta pada Ogos. Penganalisis menjangkakan kenaikan 1.19 juta permit pada Oktober. Data ini penting sebagai petunjuk kepada sektor pembinaan di US.

 • Data inflasi (US inflation data) Khamis, 9.30 malam.

Harga pengguna (consumer price index) meningkat pada kadar yang tinggi sepanjang lima bulan lepas iaitu 0.3% berikutan harga minyak yang semakin meningkat. Hal ini menunjukkan inflasi semakin mendekati sasaran The Fed (Bank Pusat US). CPI dijangkakan naik 0.4% pada Oktober, manakala Core CPI naik 0.2%.

 • Indeks Pembinaan (US Philly Fed Manufacturing Index) Khamis, 9.30 malam.

Aktiviti pembinaan di Philadelphia jatuh kepada 9.7 pada Oktober daripada 12.8 pada bulan Ogos. Pun begitu, indeks tempahan baru naik kepada 16.3 daripada 1.4 pada bulan sebelum mencapai tahap tertinggi sejak November 2014. Indeks ini dijangkakan mencatatkan bacaan 8.1 pada November.

 • Jumlah Pengagguran (US Unemployment Claims) Khamis, 9.30 malam.

Minggu lepas Jabatan Buruh US mengeluarkan data jumlah pengangguran pada tarikh berakhir 5 November. Jumlah ini menyusut sebanyak 11,000 kepada 254,000 dari jumlah 265,000 pada minggu sebelum. Jangkaan penganalisis adalah 267,000 menunjukkan data yang dikeluarkan semalam baik kepada pasaran buruh US. Tuntutan atau permohonan insurans pengangguran berada di bawah 300,000 untuk 88 minggu berturut-turut, paling lama sejak tahun 1970. Penganalisis menjangkakan jumlah pengangguran naik 257,000 pada minggu ini.

 • Ucapan (Janet Yellen speaks) Khamis, 11.00 malam.

Janet Yellen (Gabenor Bank Pusat US) berucap di Washington DC. Beliau kali pertama berucap selepas kemenangan Donald Trump minggu lepas. Penting untuk mengikuti ucapan beliau ini berkaitan perancangan The Fed pasca pilihanraya US.

Akhir sekali, semoga berjaya kepada anda semua.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat