Bitcoin (BTC) Juga Bakal Perkenalkan Kontrak Pintar!

1,087

Internet Computer (ICP) dikhabarkan akan berintegrasi dengan Bitcoin (BTC) untuk memperkenalkan teknologi kontrak pintar di rangkaian itu.

Laporan mendedahkan komuniti telah membuat pengundian terhadap integrasi dua rangkaian ini pada 15 September dan dipersetujui pada 17 September dengan keputusan sebanyak 96.55%.

Walaupun Bitcoin menyaksikan nilai pasaran hampir $1 trilion, namun rangkaian ini masih ketinggalan dalam aspek teknologi tanpa kehadiran kontrak pintar.

Sebagai rekod, kontrak pintar merupakan kemajuan dalam industri kripto yang diperkenalkan oleh Ethereum lebih 6 tahun yang lalu selepas pelancaran Bitcoin.

Uniknya rangkaian ICP, ia dikuasakan oleh kriptografi kunci yang membenarkan pengesahan transaksi bagi blockchain lain seperti Bitcoin.

Kebolehan inilah yang akan digunakan untuk penyediaan kontrak pintar (diselia oleh oleh ICP) dengan alamat-alamat bitcoin melalui integrasi dua rangkaian.

Gabungan rangkaian ini juga akan membuka akses liquidity bitcoin kepada kontrak pintar ICP, dan pada masa yang sama, Bitcoin dapat memanfaatkan fungsi kontrak pintar. Jika transaksi di Internet Computer hanya menelan masa 2 saat, di Bitcoin pula mengambil masa sehingga 40 minit.

Secara tidak langsung, usaha ini akan membenarkan bitcoin untuk mengetengahkan perkhidmatan internet Web 3.0 seperti yang diharapkan oleh pengasasnya, Satoshi Nakamoto.

Salah satu blockchain yang baru menerapkan kontrak pintar ialah Cardano (ADA) melalui hard fork Alonzo.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat