BNM Dijangka Naikkan OPR Seiring Kenaikan Kadar oleh Fed

15,979

Tekanan inflasi serta keadaan ekonomi yang bertambah baik memberi gambaran bahawa Bank Negara Malaysia (BNM) dijangka menaikan kadar tidak lama lagi.

Perkara itu telah di telaah oleh beberapa pakar ekonomi selepas Federal Reserve (Fed) Amerika Syarikat (AS) bertindak melaksanakan kenaikan kadar sebanyak 50 mata asas pada Khamis.

Julia Goh, pakar ekonomi kanan Penyelidikan Ekonomi dan Pasaran Global UOB menjangkakan BNM juga di ambang menaikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) berdasarkan peningkatan dalam keadaan ekonomi dan tekanan harga.

Terang Goh, prospek pertumbuhan keluaran dalam negara kasar (KDNK) naik 5.3% hingga 6.3% maka jurang keluaran negatif dijangka mengecil, dan ia secara tidak langsung berfungsi sebagai isyarat untuk potensi kenaikan kadar.

Oleh itu, Goh menjangkakan OPR akan naik sebanyak 25 mata asas kepada 2% pada 11 Mei dan diikuti oleh kenaikan 25 mata asas lagi pada suku ke-3 2022 (3Q2022), yang akan menjadikan OPR kepada 2.25% menjelang akhir 2022.

Selain itu, profesor ekonomi di Sunway University Business School, Dr Yeah Kim Leng turut menyatakan bahawa kedua-dua momentum pertumbuhan dan tekanan inflasi yang meningkat memungkinkan BNM memulakan proses normalisasi kadar faedah pada awal separuh ke-2.

Tambah Yeah, sungguhpun menaikkan kadar faedah boleh membantu ringgit yang semakin lemah, keputusan itu sebahagian besarnya akan memastikan keseimbangan yang baik antara pertumbuhan dan inflasi, disamping meminimumkan risiko kestabilan kewangan.

Pada sisi berbeza, ahli ekonomi OCBC, Wellian Wiranto pula bependapat bahawa BNM sememangnya akan menaikkan kadar pada separuh ke-2, jangkaan seawal Julai tetapi hanya sedikit pada 25 mata asas.

Ujar Wiranto, kenaikan kadar oleh Fed adalah sesuatu yang semua bank pusat dalam pasaran termasuk BNM perlu hadapi.

Namun, kesan langsung ke atas Malaysia lebih rendah secara relatifnya kerana status lebihan akaun semasa Malaysia kurang bergantung kepada pasang surut hasil global dan sentimen pelabur.

Memetik data Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), perdagangan Malaysia pada Mac meningkat 10.3% tahun ke tahun kepada RM26.7 bilion, maka pada asas ini Wiranto menyatakan inflasi kekal sederhana.

Perkara tersebut telah disokong oleh penolong pengarah Moody Analytics, Denise Cheok yang bertaruh bahawa BNM akan menaikkan kadar pada suku 3Q2022 sebanyak 25 mata asas.

Cheok berpendapat bahawa inflasi Malaysia sederhana jika berbandingkan dengan rakan serantaunya, dan bank pusat berkemungkinan akan mengutamakan pemulihan ekonomi ke tahap pra-pandemik berbanding aliran keluar modal dan susut nilai mata wang.

Sungguhpun begitu Cheok menambah bahawa kenaikan harga datang daripada makanan dan bahan api, yang merupakan keperluan asas, oleh itu ia akan memberi kesan kepada pengguna.

Terang Cheok, Malaysia mempunyai nisbah hutang isi rumah kepada KDNK tertinggi di rantau ini, walaupun sebelum pandemik Covid-19 lagi dan persekitaran kadar faedah yang rendah akan menghalang perkhidmatan hutang daripada menjadi kebimbangan sistemik dan memakan perbelanjaan pengguna.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat