Data NFP April Atasi Jangkaan Para Pakar Ekonomi Di Tengah Kekhuatiran Terhadap Ekonomi A.S!

574

Pertumbuhan pekerjaan mencatatkan bacaan lebih baik daripada jangkaan pada bulan April walaupun ditengah kegawatan bank dan ekonomi yang semakin perlahan, berdasarkan laporan Jabatan Buruh pada hari Jumaat.

Bacaan NFP meningkat 253,000 untuk bulan April, mengatasi anggaran Wall Street untuk pertumbuhan 180,000 berdasarkan kenyataan Biro Statistik Buruh.

Kadar pengangguran adalah 3.4% berbanding anggaran 3.6% dan terikat pada tahap terendah sejak 1969.

Purata pendapatan setiap jam, barometer inflasi utama, meningkat 0.5% untuk bulan itu, lebih daripada anggaran 0.3%. Pada asas tahunan, gaji meningkat 4.4%, lebih tinggi daripada jangkaan untuk keuntungan 4.2%.

Perkhidmatan profesional dan perniagaan mendahului perolehan pekerjaan dengan peningkatan sebanyak 43,000. Itu diikuti oleh penjagaan kesihatan (40,000), masa lapang dan hospitaliti (31,000) dan bantuan sosial (25,000).

Walaupun masalah industri perbankan yang serius, pekerjaan dalam bidang kewangan meningkat sebanyak 23,000. Penggajian kerajaan meningkat sebanyak 23,000.

Kejutan di bulan April telah diimbangi oleh semakan menurun mendadak pada bulan sebelumnya. Kiraan Mac dikurangkan kepada 165,000, turun 71,000 daripada anggaran awal, manakala Februari jatuh kepada 248,000, pengurangan sebanyak 78,000.

Laporan hari Jumaat NFP ini dikeluarkan di tengah-tengah masalah berterusan dalam industri perbankan, khususnya institusi serantau bersaiz sederhana yang telah dilanda pengeluaran deposit dan bimbang pelabur yang telah menyebabkan harga saham jatuh.

Pada masa yang sama ekonomi kelihatan perlahan ke arah kemungkinan kemelesetan pada akhir tahun ini. Keluaran dalam negara kasar meningkat hanya 1.1% pada suku pertama, sebahagian besarnya disebabkan oleh pengeluaran inventori walaupun terdapat tanda-tanda bahawa perbelanjaan pengguna semakin lemah. Perbelanjaan kad kredit, misalnya, telah menurun 0.7% dari setahun yang lalu, menurut Bank of America.

Walaupun menghadapi masalah bank dan kebimbangan kemelesetan, Rizab Persekutuan minggu ini menaikkan kadar faedah penanda aras satu lagi mata peratusan suku, membawanya ke paras tertinggi sejak Ogos 2007.

Pengerusi Fed Jerome Powell mengakui bahawa kadar faedah yang lebih tinggi telah menekan isi rumah, walaupun beliau menyatakan bahawa pasaran buruh kekal kukuh. Beliau menambah bahawa ekonomi “kemungkinan akan menghadapi masalah lebih lanjut daripada keadaan kredit yang lebih ketat.”

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat