Dialog Jepun-AS Tidak Hanya Terhad Untuk Membincangkan Dasar Kewangan Semata-Mata : Taro Aso

64

Menteri Kewangan Jepun, Taro Aso berkata pada hari Jumaat bahawa agenda pertemuannya dengan Naib Presiden AS, Mike Pence bulan ini tidak terhad kepada perdagangan matawang semata-mata.

Antara isu yang akan dibincangkan di dalam pertemuan terbabit termasuklah isu tenaga dan infrastruktur.

Pence dijadual akan mengadakan lawatan ke Jepun pada 18 hingga 19 April.

Aso berkata kepada pemberita selepas selesai mesyuarat kabinet bahawa Jepun akan mengetengahkan isu dasar ekonomi, tenaga, pelaburan infrastruktur dan kaedah perdagangan dan tidak hanya terhad kepada isu pertukaran matawang.

Dialog itu akan menjadi medium untuk mengkaji pendekatan konfrontasi Presiden AS mengenai isu perdagangan. Pegawai pentadbiran kanan AS pula sebaliknya telah memberi isyarat untuk memberi tekanan kepada Jepun agar menghapuskan halangan perdagangan non-tariff dan membeli lebih banyak produk dari AS.

Pentadbiran Trump juga akan memberi lebih tumpuan kepada ketidakseimbangan isu pertukaran matawang yang akan menyebabkan Jepun terdedah dengan tuduhan penurunan nilai yen semata-mata bagi memperoleh manfaat kepada eksport.

Jepun yang mencadangkan dialog ini berhadap agar kedua-dua negara boleh mengelakkan isu-isu perbalahan seperti sektor automotif dan perdagangan produk pertanian.

Ketika ditanya pada Jumaat, Aso juga belum dapat mamastikan sama ada Pence akan diiringi oleh mana-mana pegawai kabinet yang lain.

Sebelum ini, Jepun dimaklumkan bahawa Wilbur Ross iaitu Setiausaha Perdagangan AS akan menyertai delegasi berkenaan sekali gus menunjukkan matlamat AS untuk menjadikan isu perdagangan sebagai komponen utama dialog.

Dagangan Minyak Global Meningkat Hampir 1.5 Peratus Dalam Sesi Asia!

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat