ECB Akan Dapat Mencapai Sasaran Inflasi 2% – Constancio

46

Program pembelian aset oleh European Central Bank (ECB) telah berjaya melawan ancaman deflasi dan akan naik semula ke paras sasaran 2%, kata Naib Presiden ECB Vitor Constancio pada Selasa.

“Dengan mengekalkan darjah polisi monetari akomodatif yang besar, kami yakin akan dapat mencapai sasaran kami berdasarkan mandat yang ada,” kata Constancio di Frankfurt.

Kadar inflasi ECB berada di bawah sasaran sejak empat tahun lalu, di mana ketika ini kadar inflasi telah naik sehingga 1.5% daripada 0.4% Oktober tahun lalu. Bank pusat dalam mesyuarat minggu lalu menunjukkan isyarat untuk membincangkan soal program pembelian aset pada mesyuarat Oktober, di mana ia dijangka akan membuat lebih banyak keputusan dalam mesyuarat tersebut.

Dengan data-data ekonomi yang semakin baik dan inflasi yang terus meningkat, spekulasi semakin hangat yang mengatakan ECB dijangka akan mengurangkan jumlah pembelian bon semasa yang berjumlah 60 billion euro. Program ini akan berakhir pada Disember dan pasaran menjangka ECB akan mengurangkan amaun ini secara beransur-ansur.

Antara faktor yang menambah kekuatan Euro minggu lalu adalah disebabkan kurangnya kebimbangan bank pusat terhadap kenaikan kadar tukaran.

Presiden ECB Mario Draghi menyatakan dalam sidang media minggu lalu bahawa volatility(turun-naik) dalam kadar tukaran matawang adalah salah satu sumber ketidaktentuan di mana kestabilan harga perlu diteliti.

Beliau menegaskan bahawa kadar tukaran bukanlah sasaran polisi bank pusat, namun ia penting untuk pertumbuhan ekonomi dan inflaasi.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat