Jenis- Jenis Pelabur Saham di Bursa Malaysia

10,064

Dalam pelaburan dan perdagangan saham, terdapat beberapa style yang boleh digunapakai. Ia bergantung kepada kesesuaian dan personaliti seseorang.

Long Term Trader a.k.a Investor

Mempunyai holding power yang tinggi serta suka pada strategi buy and hold. Mereka memilih untuk membeli saham yang berkualiti dan boleh disimpan dalam tempoh setahun dan keatas.

Mahir dengan analisa fundamental untuk mengetahui syarikat yang mempunyai intrinsic value untuk dibeli.

Berpandangan jauh serta tidak terpengaruh dengan ‘market noise’ dan krisis dalam pasaran saham. Pelabur dalam kategori ini tidak kisah dengan volatility pasaran. Malah mereka lebih suka jika harga saham jatuh kerana ia merupakan peluang untuk membeli kaunter saham berkualiti pada harga diskaun.

Mengamalkan strategi Value Cost Averaging (VCA) dimana pelabur akan menambah belian unit saham ketika harga saham sedang jatuh bagi memaksimakan averaging down.

Scalper Trader

Mereka mempunyai toleransi risiko yang sangat tinggi dan seseorang yang hati kering. Fokus mereka ialah Fast In, Fast Out (FIFO). Kebanyakan scalper mempunyai modal yang besar. Mereka akan menjual semula saham dalam tempoh yang singkat setelah mengalami kenaikan  1 atau 2 bid. Tempoh pegangan saham mereka serendah beberapa saat, minit atau beberapa jam sahaja.

Scalper perlu alert dengan pasaran saham semasa kerana proses pembelian dan jualan perlu dibuat dengan cepat.  Trading style begini mungkin tidak sesuai bagi mereka yang sibuk bekerja di pejabat dan tidak mempunyai masa untuk selalu monitor pasaran.

Intraday Trader

Mereka akan memgang saham dalam tempoh kurang 24 jam. Sama ada beli pagi dan jual petang atau beli petang dan jual semula keesokan pagi. Trader dalam kategori ini juga selalunya mempunyai modal yang besar kerana mereka akan mengambil peluang atas kenaikan harga yang minimal.

Fokus mereka adalah untuk mendapatkan keuntungan harian secara konsisten walaupun amaun keuntungan tidak terlalu besar.

Contra Trader

Bagi mereka yang mempunyai contra trading account, mereka mempunyai kelebihan untuk membeli saham tanpa modal permulaan dalam trust account mereka. Contra trader akan membeli dan menjual saham dalam tempoh kurang 4 hari settlement untuk mengambil kesempatan keatas tempoh settlement T+3 yang ditawarkan oleh syarikat broker.

Sebagai contoh anda membeli 10, 000 unit saham XYZ pada hari Isnin dengan harga RM 1 dan menjangkakan harga akan naik kepada RM 1.10 dalam tempoh dua hari berikutnya. Hari Khamis adalah hari terakhir untuk anda membayar RM 10,000 jika tidak, force selling akan berlaku.

Sekiranya harga jual lebih tinggi daripada harga beli, maka pelanggan akan memperoleh untung kontra daripada perbezaan harga tersebut. Ia diibaratkan seperti untung atas angin kerana anda tidak mengeluarkan sebarang modal untuk pembelian saham itu.

Sebaliknya jika saham dijual lebih rendah daripada harga beli, pelanggan mendapat rugi kontra. Anda perlu membayar jumlah kerugian tersebut kepada syarikat broker.

Urusniaga kontra adalah cara yang mudah dan terbaik untuk sesorang mula melabur dalam saham tanpa modal permulaan, tetapi risikonya sangat besar. Malah ada yang mengatakan contra is gambling, not investing. Jika anda masih belum mahir dalam pasaran saham, saya sarankan untuk bermula dengan cash trading account terlebih dahulu. Laburkan sejumlah wang yang anda sanggup rugi sahaja.

Swing Trader

Sesuai untuk mereka yang mempunyai modal yang kecil tapi nak untung besar. Mereka akan membeli saham mengikut trend.

Mempunyai holding power yang sederhana tinggi. Mampu hold saham dalam tempoh 14 hari ke 6 bulan sehingga berlaku perubahan trend.

Tak perlu monitor pasaran setiap masa jadi ia sesuai untuk orang yang sibuk bekerja disiang hari. Memadai untuk semak harga pasaran ketika waktu makan tengah hari atau waktu petang.

Setiap jenis pelabur ini akan menggunakan strategi pelaburan atau perdagangan yang berbeza. Kenal pasti dahulu kelebihan dan kekurangan diri anda kemudian buat pilihan anda ingin jadi pelabur dalam kategori investor, scalper, intraday, contra atau swing trader.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat