Kehilangan Wang Pengguna Akaun CIMB Berpunca Dari Aplikasi Zoom?

30,659

Sejak minggu lalu, heboh dalam kalangan netizen berikutan isu kehilangan jumlah wang sebilangan pemilik akaun CIMB dengan luahan rasa tidak puas hati yang hangat berlegar di media sosial.

Kegusaran netizen ini telah menimbulkan pelbagai spekulasi punca sebenar terhadap perkara tersebut kerana melibatkan simpanan individu. Ada juga desas-desus yang mengaitkan isu ini dengan kebocoran maklumat dari aplikasi yang digunakan dalam peranti dan komputer seperti aplikasi Zoom.

Zoom kini menjadi antara aplikasi yang menjadi tumpuan pada musim Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sebagai pilihan bagi syarikat-syarikat dan perniagaan untuk kegunaan mesyuarat atau perbincangan menerusi panggilan video dalam talian sehingga mencecah 200 juta mesyuarat sehari pada bulan Mac.

Sebelum ini, saham syarikat Zoom melonjak ketika penularan wabak pandemic COVID-19 di mana hampir seluruh negara terpaksa melaksanakan langkah sekatan pergerakan dan aplikasi Zoom semakin mencatatkan peningkatan pada kadar penggunaannya.

Namun, saham Zoom merekodkan kejatuhan sekitar 24% minggu lalu dan berdepan kritikan ekoran laporan bahawa terdapat kebocoran maklumat peribadi pengguna.

Pengasas dan CEO Zoom, Eric Yuan pada minggu lalu telah tampil memohon maaf kepada semua pengguna terhadap perkara yang berlaku. Zoom akan menghentikan penambahan ciri baru untuk tempoh 90 hari dan fokus untuk menyelesaikan isu keselamatan data pengguna.

Sehubungan dengan itu, sebagai pengguna aplikasi Zoom, pihak INTRADAY telah mengajukan soalan kepada CyberSecurity Malaysia berkenaan isu tersebut untuk penjelasan lebih lanjut dan menerima maklum balas seperti berikut.

Terdapat khabar angin yang menyatakan kehilangan wang dari akaun simpanan adalah disebabkan aktiviti penggodam mendapatkan maklumat peribadi pengguna menerusi simpanan data yang dimasukkan pada aplikasi pada peranti dan aplikasi Zoom antara yang menjadi sasaran.

Namun kesahihan perkara tersebut masih belum dapat dipastikan. Pengguna dinasihatkan untuk berwaspada pada waktu yang genting ini lebih-lebih lagi tempoh waktu sekarang menjadi peluang untuk scammer mengambil kesempatan selepas kerajaan telah mengumumkan pakej rangsangan untuk membantu seluruh rakyat Malaysia.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat