Kelemahan US Dollar Punca Minyak Mentah didagang Lebih Tinggi

49

Harga minyak didagang lebih tinggi dalam sesi dagangan pada Khamis kerana disokong oleh kelemahan US Dollar dan keyakinan pelabur terhadap pengurangan bekalan minyak mentah ke dalam pasaran.

Namun begitu, kenaikan yang tidak dijangka daripada inventori minyak mentah dari AS telah mengehadkan momentum lonjakan harga logam hitam dalam sesi ini. Hal ini disebabkan oleh tindakan Libya yang dijangka akan meningkatkan pengeluaran dalam tempoh beberapa bulan akan datang.

WTI mentah telah meningkat sebanyak 13 sen selepas menjunam sebanyak 81 sen dalam sesi sebelum ini. Sementara itu, brent mentah telah didagang meningkat sebanyak 17 sen dalam sesi ini.

US Dollar index yang menjejaki US Dollar berbanding matawang utama yang lain susut apabila pelabur mengambil kesmepatan selepas keuntungan berganda yang dicatat pada awal minggu ini.

Kelemahan US Dollar menjadikan logam hitam lebih mendapat permintaan daripada pemegang matawang lain.

Menteri Tenaga Russia iaitu Alexander Novak pada Rabu berkata bahawa kerjasama antara negara-negara pengeluar minyak utama amat penting bagi menjamin keberkesanan perjanjian sebelum ini.

Stok minyak mentah di AS mencatat kejutan minggu lalu apabila dilaporkan mendaki sebanyak 2.3 juta, berbanding jangkaan penurunan sebanyak 2.5 juta oleh Jabatan Pentadbiran Tenaga AS semalam.

 

London Bakal Kehilangan 10% Pekerjaan dalam Sektor Kewangan Angkara Brexit

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat