Kodak Akan Jadi ‘Superhero’ Musnahkan COVID-19

938

Ini mungkin menjadi titik transformasi buat syarikat Kodak.

Kodak yang sinonim dengan fotograf akan mengalami transformasi di bawah Akta Pengeluaran Pertahanan, menjadi pengeluar bahan ubat-ubatan termasuk hydroxychloroquine, yang didakwa berkesan merawat virus COVID-19.

Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump menyifatkan perjanjian itu begitu penting, melakarkan sejarah bagi industri farmaseutikal di AS.

Dikatakan Kodak akan menerima $765 juta pinjaman di bawah akta yang sama bagi penubuhan syarikat farmaseutikal dan akan memiliki kapasiti penghasilan 25% bahan farmaseutikal aktif ubat generik yang diperlukan bagi kegunaan majoriti farmaseutikal non-biologic dan nonantibacterial di negara itu.

AS menghasilkan kurang daripada 10% bahan farmaseutikal aktif untuk ubat-ubatan yang terjual, manakala lebih dari 50% dihasilkan di India dan China.

Justeru, menerusi transformasi Kodak ini dapat memberi jaminan lebih banyak ubat-ubatan akan dihasilkan secara domestik, tanpa perlu bergantung kepada negara luar.

Peruntukan kepada usaha ini menelan perbelanjaan sebanyak $3.2 bilion, merupakan yang ke 33 kali akta tersebut digunakan bagi memperluaskan lagi sektor perubatan yang kritikal di negara itu.

Sebelum ini, AS telah membuat pelaburan terhadap Pfizer, BioNTech, Novawax, Johnson & Johnson, Emergent Biosolutions dengan tujuan yang sama, mengkaji dan menghasilkan vaksin koronavirus.

Tidak lupa inisiatif terbaharu sebelum Kodak, AS juga membuat pelaburan kepada Fujifilm bagi penghasilan vaksin dengan peruntukan sebanyak $265 juta.

Harga saham Kodak yang melonjak tiga kali ganda pada Selasa, menyaksikan lonjakan sebanyak 40% setelah keputusan itu diumumkan oleh pemerintah AS.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat