Komoditi Hitam Terus Tertekan, Fokus Terkini Data Inventori US

53

Harga minyak mentah global berada di bawah tekanan sejak dua minggu lepas berikutan trend permintaan global yang kurang memberangsangkan. Pada awal sesi dagangan Eropah, komoditi hitam memulih sedikit tetapi masih gagal mengekalkan kenaikan harga tersebut dan kini ia didagang di sekitar harga penutup Isnin semula.

Harga komoditi ini merosot semasa sesi New York pada Isnin dengan minyak WTI jatuh ke paras terendah lima minggu lalu di sekitar $48.60 setong. Data US yang lemah dari jangkaan meningkatkan keraguan kepada trend pertumbuhan dan potensi permintaan minyak. Harga masih lagi di bawah tekanan pada sesi Asia hari ini tetapi mendapat sokongan di sekitar $48.50.

Terdapat jangkaan bahawa OPEC akan bersetuju melanjutkan pemotongan sehingga separuh masa kedua 2017 walaupun masih banyak ketidaktentuan dalam hal ini sehingga mesyuarat OPEC 25 Mei.

Elemen yang paling penting sudah tentu ialah peratusan pematuhan pemotongan khususnya ia akan menjadi lebih sukar untuk mengekalkan disiplin dalam tempoh masa yang lebih panjang, tetapi sentimen yang menyelubungi pengeluaran masih lagi menjadi faktor positif sentimen komiditi ini.

Harga minyak mentah di bawah tekanan pada Isnin selepas data menunjukkan pengeluaran dari Libya telah mencapai 760,000 tong yang merupakan paras tertinggi sejak Disember 2014.

Sebaliknya pula Rusia melaporkan pengeluaran pada April berkurangan kepada 11 juta dari 11.05 juta pada Mac.

Dari segi permintaan, terdapat kebimbangan yang menyelubungi pertumbuhan di China dengan data terbaru indeks PMI Caixin merosot ke paras terendah tujuh bulan lalu. Sebarang kemerosotan yang berterusan akan mengurangkan permintaan minyak global.

Data inventori minyak mentah US akan terus menjadi perhatian semasa yang akan dikeluarkan oleh API pada lewat dagangan Selasa. Pasaran menjangkakan kemerosotan stok pada minggu lalu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat