Lenyap Harapan! Bank Terbesar Singapura Batalkan Rancangan Perkhidmatan Kripto

2,494

CEO DBS Bank, Piyush Gupta terpaksa memberitahu keputusan berat bahawa institusinya tidak akan meneruskan rancangan penawaran perkhidmatan kripto kepada penggunanya.

Jelas keputusan tersebut berbeza dengan pengumuman pada minggu kedua Februari 2022.

Apa yang berlaku?

Pada 15 Februari, DBS Bank teruja berkongsi rancangannya untuk menawarkan perkhidmatan perdagangan kripto kepada penggunanya pada hujung 2022.

Difahamkan perkhidmatan tersebut memudahkan deposit dan transaksi dalam talian tanpa pergantungan terhadap perantara.

Tetapi semalam, secara tiba-tiba Gupta menarik semula janji itu dengan alasan pihak penyelia tempatan sedang memantau dekat mana-mana entiti yang mahu membenarkan perkhidmatan aset digital dalam sektor runcit:

“Ini bukan masa terbaik untuk menjadikannya realiti.”

Sebagai rekod, pada Januari dan Februari tahun ini Singapura telah memutuskan untuk 1/ tidak berkompromi dengan mana-mana pihak yang cuba mempromosikan perkhidmatan kripto kepada orang awam dan 2/ menggesa mana-mana individu mengesahkan identiti dan tempat tinggal terlebih dahulu sebelum membuat transaksi kripto.

Sedangkan pada akhir 2021, negara itu pernah menyuarakan harapan untuk menjadi hub kripto global.

Pun begitu, CEO syarikat perbankan itu masih percaya dengan masa depan mata wang kripto dengan jangkaan ia akan menjadi satu kepentingan dalam rangkaian kewangan. Masa akan menentukannya.

Tidak cukup dengan itu, Gupta juga yakin mata wang kripto adalah alternatif kepada emas (atau lebih tepat, akan menggantikan komoditi itu). Ini mengingatkan kepada prestasi Bitcoin (BTC) yang melonjak lebih tinggi berbanding emas pada 2020.

“Ketidaktentuan dalam pasaran menyukarkan kripto menjadi wang. Hari ini, kripto adalah aset spekulasi tapi akan datang, tidak lagi.”

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat