Minggu NFP! Lima News Besar Tumpuan Pasaran Minggu Ini (28 Mei – 1 Jun)

1,089

Tumpuan utama minggu ini sudah tentu terarah kepada data pekerjaan NFP Amerika Syarikat yang akan dikeluarkan pada Jumaat. Berikut adalah lima news besar yang perlu diberi perhatian pada minggu ini:

#1 Data Pekerjaan NFP Amerika Syarikat (Jumaat)

Data ini boleh dianggap raja kepada semua petunjuk atau indikator ekonomi. Ia akan dikeluarkan pada Jumaat pukul 8.30 malam. Data pekerjaan merekodkan bacaan yang mengecewakan pada April dengan tambahan jumlah pekerjaan sebanyak 164,000 berbanding jangkaan 190,000. Bukan itu sahaja, data tumpuan ‘Average hourly earnings’ juga meleset daripada jangkaan dengan hanya kenaikan 0.1% berbanding jangkaan 0.2%. Kali ini, pasaran menjangka kenaikan sebanyak 190,000 untuk data NFP, manakala peningkatan 0.3% untuk ‘Average hourly earnings’.

#2 Data Inflasi Zon-Eropah (Khamis)

Data ini akan dikeluarkan pada pukul 5 petang dengan pasaran menjangka peningkatan bacaan ke paras 1.6% berbanding bacaan sebelum ini iaitu 1.2%. Ini adalah satu peningkatan yang tinggi jika data sebenar pada Khamis adalah 1.6% dan sudah tentu akan melonjakkan matawang Euro. Jika data sebenar meleset daripada jangkaan, ECB terpaksa mengambil masa untuk menamatkan program pembelian bon kerana tekanan inflasi yang masih jauh dari sasaran 2.0%.

#3 Penetapan Polisi Monetari Bank of Canada (Rabu)

Polisi monetari terbaru Bank of Canada (BoC) akan diumumkan pada Rabu pukul 10 malam. Bank pusat sebelum ini mengekalkan kadar faedahnya pada April dengan meninggalkan kenyataan yang bernada neutral. Selepas daripada itu, data-data ekonomi yang dikeluarkan kurang daripada jangkaan sekaligus mengurangkan potensi pengetatan polisi di masa akan datang. Dalam pengumuman Rabu ini, bank pusat sekali lagi dijangka akan mengekalkan kadar faedahnya di paras 1.25%.

#4 Data Inflasi PCE Amerika Syarikat (Khamis)

Ini adalah data inflasi yang dikatakan menjadi perhatian utama Federal Reserve iaitu bank pusat Amerika Syarikat. Selepas beberapa bulan yang kurang memberangsangkan, bacaan tahunan inflasi ini mencecah 1.9% pada Mac yang hampir mencecah sasaran 2% The Fed.

#5 Data Indeks Pembinaan China (Jumaat)

Data ini akan dikeluarkan pada Jumaat pukul 9.45 pagi. Data ini penting untuk melihat prestasi semasa negara yang berasaskan pembuatan ini di samping menjadi negara ekonomi kedua terbesar dunia. China digelar sebagai enjin pertumbuhan ekonomi dunia kerana aktiviti ekonomi yang perlahan di negara itu akan menyebabkan ekonomi global juga perlahan kerana banyak negara dunia yang bergantung kepada eksport ke China contohnya Australia dan New Zealand.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat