Pandangan Kalendar Ekonomi Mingguan 17 – 21 Aug 2015

46

kalendar-ekonomi-moshedfx

China menjadi perhatian dan ini mencetuskan perdagangan musim panas. Adakah ia akan membantu atau melemahkan dolar pada minggu yang akan datang? Data GDP Jepun, inflasi di UK, Amerika Syarikat dan Kanada serta Minit Mesyuarat FOMC adalah tonggak berita ekonomi yang bakal menggerakkan pasaran minggu ini.

Sedikit ulasan minggu lepas:

Data AS yang dikeluarkan minggu lalu menimbulkan harapan untuk kenaikan “interest rate” AS pada akhir suku ketiga. Jualan runcit meningkat semula pada bulan Julai di tengah-tengah peningkatan dalam pembelian kereta dan barang-barang lain; sekaligus menunjukkan kadar pertumbuhan positif pada suku kedua dan ketiga.

Jualan runcit meningkat 0.6%, sejajar dengan unjuran pasaran, manakala jualan teras, tidak termasuk kereta naik 0.4%. Laporan yang kukuh itu menambah kepada data pekerjaan yang kuat, menunjukkan ekonomi Amerika Syarikat adalah pada asas yang kukuh. Adakah trend ini akan berterusan?

Berikut adalah agenda utama dalam kalendar Forex minggu ini:

Jom kita lihat:

Isnin, 7:50 Pagi

Data GDP Jepun:  Ekonomi Jepun pulih daripada kemelesetan  sementara akibat cukai pada tahun 2014, dengan pertumbuhan KDNK sebanyak 0.6% pada suku pertama, melebihi ramalan pasaran 0.4%. Pada asas tahunan, GDP berkembang 2.4%, jauh melebihi kenaikan 1.6% yang dijangka oleh penganalisis. Penggunaan domestik meningkat 4.3% dan pertumbuhan upah meningkat, menunjukkan momentum yang positif. Eksport meningkat 10% disebabkan oleh yen yang lebih lemah, tetapi inflasi terus gagal, walaupun program QE besar-besaran bertujuan untuk mengangkat inflasi. Ahli ekonomi menganggarkan penguncupan 0.5% pada suku kedua.

Selasa, 4:30 Petang

Data Inflasi UK:  Indeks inflasi UK jatuh kepada 0% pada bulan Jun, daripada 0.1% pada bulan sebelumnya disebabkan oleh penurunan dalam pakaian dan harga makanan dan tambang udara. Gabenor Bank of England Mark Carney menjangka inflasi kekal rendah pada bulan-bulan yang akan datang, tetapi menjangkakan peningkatan menjelang akhir tahun ini. Walau bagaimanapun, kenaikan upah dijangka meningkatkan penggunaan, yang membawa kepada tekanan inflasi yang lebih kukuh. Inflasi UK dijangka stabil buat masa ini. BoE sedang memantau.

Selasa, 08:30 Malam

Permit Bangunan AS:  Bilangan permit bangunan yang dikeluarkan pada bulan Jun meningkat 7.4% kepada kadar 1.34 juta unit, tahap tertinggi sejak Julai 2007. Keyakinan kontraktor pembina juga mencapai 9-1/2 tahun tertinggi pada bulan Julai, menunjukkan pasaran perumahan dijangka terus berkembang pada bulan-bulan yang akan datang. Ahli ekonomi meramalkan bahawa pasaran perumahan akan mengimbangi sektor pembuatan yang sedang bergelut. Bilangan permit dijangka mencapai 1.21 juta pada bulan Julai.

Rabu, 8:30 Malam

Data Inflasi AS:  Harga pengguna AS meningkat 0.3% pada bulan Jun, kenaikan untuk kali kelima berturut-turut selepas pemulihan harga petrol serta pelbagai barangan lain yang menunjukkan inflasi kembali dalam landasan yang betul. Data ekonomi baru-baru ini yang positif, seperti trend pertumbuhan dalam pasaran perumahan meningkatkan kemungkinan untuk kenaikan “interest rate” dalam masa terdekat. Kenaikan Jun ini telah didahului oleh 0.4% pada bulan Mei. Kedua-dua CPI dan CPI teras dijangka mencapai 0.2% buat masa ini.

Khamis, 2:00 Pagi

Minit Mesyuarat FOMC AS:  Dalam mesyuarat FOMC Julai, Fed meletakkan segala pilihan di atas meja. Terdapat jurang yang jelas dengan peningkatan yang berterusan dalam pasaran pekerjaan dan gambaran inflasi yang lembap. Minit boleh mendedahkan bagaimana luas jurang adalah antara mereka yang optimis dan pessimis, dan sama ada kenaikan “interest rate” pada September adalah wajar.

Khamis

Keputusan “interest rate” Jepun:  Pada 7 Ogos Bank of Japan mengekalkan dasar kewangan yang akomodatif, bertujuan mencapai inflasi 2% tanpa pelonggaran dasar monetari tambahan. Walau bagaimanapun, ahli ekonomi percaya tarikh akhir 2% itu boleh berubah, bergantung kepada pergerakan harga minyak pada masa depan. Yen yang lemah adalah positif untuk eksport dan syarikat-syarikat, tetapi tidak baik untuk isi rumah dan firma-firma kecil kerana peningkatan kos import. Sentimen isi rumah meningkat dan perbelanjaan pengguna kekal lembap selepas terkesan dari cuaca buruk. Memandangkan penurunan nilai yuan China, mesyuarat ini akan dipantau dengan lebih teliti.

Khamis, 8:30 Malam

Tuntutan Pengangguran AS:  Bilangan rakyat Amerika yang memfailkan tuntutan awal untuk bantuan pengangguran meningkat tanpa diduga sebanyak 5 ribu minggu lepas, mencapai 274 ribu. Walau bagaimanapun, trend umum kekal positif, menunjukkan pasaran buruh AS terus bertambah kukuh. Penganalisis menjangka tuntutan mencapai 272 ribu tetapi jumlah tuntutan baru terus kekal di bawah ambang 300 ribu dan purata tuntutan empat minggu bergerak jatuh 1,750 kepada 266,250 yang merupakan angka terendah sejak April 2000. Tuntutan baru dijangka mencecah 272 ribu minggu ini.

Khamis, 10:00 Malam

Indeks Philly Fed Manufacturing AS:  Indeks Pembuatan Philadelphia jatuh pada bulan Jun kepada 5.7 daripada 15.2 pada bulan sebelumnya. Bacaan itu lebih teruk daripada 12.5 mata yang dianggarkan lebih awal tetapi masih menunjukkan pengembangan. Dolar yang kukuh dan permintaan global yang lebih lemah menurunkan bilangan pesanan untuk barangan perkilangan. Ahli ekonomi menjangkakan pemulihan yang bermakna dalam tempoh beberapa bulan akan datang. Pesanan baru mencapai 7.1, daripada 15.2 dan pekerjaan kekal stabil. Indeks pembuatan Philadelphia dijangka mencecah 7.2 pada bulan Julai.

 

** Semua masa dalam waktu Malaysia dan yang sewaktu dengannya GMT +8

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat