Pandangan Kalendar Ekonomi Mingguan 2 – 6 Nov 2015

54

kalendar-ekonomi-moshedfx

Dollar AS sebahagiannya menikmati beberapa nada positif dari Feds AS pada minggu terakhir bulan Oktober. Bulan baru November membentangkan keputusan kadar di Australia dan UK, data pekerjaan dari New Zealand, Kanada dan yang terpenting laporan Non-Farm Payroll (NFP) Amerika Syarikat. Di samping itu, ucapan dari Presiden Feds Janet Yellen dan Presiden ECB Mario Draghi; yang semuanya merupakan tonggak berita ekonomi yang bakal menggerakkan pasaran minggu ini.

Sedikit ulasan minggu lepas:

Federal Reserve AS mengekalkan kadar tidak berubah tetapi membayangkan kenaikan kadar adalah sangat mungkin dalam mesyuarat dasar seterusnya pada Disember ini. Kenyataan itu menggegarkan pasaran yang hanya menjangkakan kenyataan yang normal.

Bank Pusat AS itu berkata pasaran buruh AS masih dalam pemulihan walaupun pada kadar yang lebih perlahan daripada pertumbuhan pekerjaan. Pegawai Feds akan memantau perkembangan dalam pasaran buruh dan inflasi untuk memutuskan sama ada kenaikan kadar adalah wajar. Adakah kita akan melihat kenaikan kadar pada tahun 2015? Federal Reserve AS pasti akan membuka pintu untuk itu.

Berikut adalah agenda utama dalam kalendar Forex minggu ini:

Jom kita lihat:

Isnin, 11:00 Malam

ISM Indeks Perkilangan AS:  Aktiviti perkilangan menurut Institut Pengurusan Bekalan susut ke paras terendah dalam tempoh lebih daripada dua tahun pada bulan September lalu, mencapai 50.2. Penurunan ini adalah disebabkan oleh kelembapan di China dan isu-isu ekonomi global yang lebih luas. Kemerosotan permintaan global memberati pengeksport Amerika Syarikat, tidak seperti pengeluar yang menyediakan perkhidmatan untuk penggunaan domestik. Harga minyak terus lemah dan melembapkan permintaan untuk jentera dan barangan lain. Sementara itu aktiviti sektor perkhidmatan meningkat pada kadar yang lebih sihat. Indeks Perkilangan AS dijangka mencecah 50.00 pada bulan Oktober.

Selasa, 11:30 Pagi

Keputusan Kadar Australia:  Reserve Bank of Australia mengekalkan kadar rasmi pada 2.0% ketika mesyuarat bulan Oktober. Keputusan itu adalah selaras dengan konsensus pasaran. Gabenor RBA Glenn Stevens berkata beliau “selesa” dengan tetapan semasa. Sesetengah pakar meramalkan kadar akan meningkat pada 2016 manakala yang lain mengunjurkan bahawa RBA boleh dipaksa untuk mengurangkan kadar di tengah-tengah pertumbuhan yang rendah dan inflasi yang lemah. Tiada perubahan dalam kadar dijangka tetapi beberapa penganalisis mengesyaki, bahawa disebabkan oleh 4 bank-bank besar menaikkan kadar gadai janji (disebabkan oleh perubahan peraturan), maka RBA boleh menurunkan kadar.

Rabu, 5:45 Pagi

Data Pekerjaan NZ:  Kadar pengangguran New Zealand meningkat pada suku kedua kepada 5.9% kerana bilangan jawatan baru yang gagal untuk mengimbangi pertumbuhan dalam pasaran pekerjaan. Sementara itu, pasaran pekerjaan berkembang 0.3% pada suku kedua, kurang sedikit daripada kenaikan 0.5% yang diramalkan oleh penganalisis. Penduduk New Zealand meningkat dengan ketara disebabkan pendatang, membantu untuk mengekang kenaikan gaji, manakala pertumbuhan ekonomi telah dapat menyerap pekerja baru. Pertambahn pekerjaan pada suku ketiga dianggarkan pada 0.4%, manakala kadar pengangguran dijangka naik sehingga 6%.

Rabu, 9:15 Malam

ADP Data Pekerjaan Sektor Bukan Perladangan AS:  Laporan ADP menunjukkan pertumbuhan pekerjaan sebanyak 200 ribu dalam sektor swasta pada bulan September. Penganalisis menjangkakan kenaikan 192 ribu. Perniagaan kecil berkembang dengan 37 ribu peluang pekerjaan, perniagaan bersaiz sederhana meningkat 56 ribu dan perniagaan besar meningkat sebanyak 106 ribu. Data pekerjaan ADP diramal akan mencapai 181 ribu pada bulan Oktober.

Rabu, 9:30 Malam

Imbangan Perdagangan AS:  Defisit perdagangan AS melebar lebih daripada yang dijangkakan pada bulan Ogos di tengah-tengah peningkatan dalam import. Defisit mencapai $48.3 bilion dari $41.8 bilion pada bulan Julai. Walaupun kenaikan dalam import dipercayai sementara, kelemahan dalam eksport adalah isu yang lebih serius. Eksport bersih nampaknya telah memberi kesan kepada pertumbuhan KDNK keseluruhan pada suku ketiga. Eksport bekalan perindustrian dan bahan asas menjunam sebanyak $2.2 bilion. Eksport kenderaan dan alat-ganti jatuh kira-kira $499 juta dan eksport barangan pengguna jatuh $571 juta. Kelemahan dalam eksport mencerminkan kelembapan antara AS dan rakan dagang utamanya dan kenaikan nilai Dollar AS baru-baru ini. Defisit perdagangan dijangka mencecah $43.2 bilion buat masa ini.

Rabu, 11:00 Malam

Pengakuan Presiden Federal Reserve AS:  Pengerusi Federal Reserve AS Janet Yellen dijangka memberi keterangan di hadapan Dewan Jawatankuasa Perkhidmatan Kewangan, di Washington DC. Turun naik pasaran adalah dijangka. Ini adalah pengakuan yang pertama selepas kenyataan Feds tentang kenaikan pada Disember. Adakah beliau akan menjelaskan bahawa Fed berada di landasan untuk kenaikan kadar? Atau beliau akan cuba mengendurkan jangkaan?

ISM Indeks Bukan Perkilangan AS:  ISM indeks bukan perkilangan AS bagi September adalah lebih lemah daripada yang dijangkakan, mencapai 56.9 daripada 59 pada bulan sebelumnya. Ahli ekonomi menganggarkan bacaan 57.5. Walau bagaimanapun, indeks kekal dalam lingkungan positif bagi bulan ke-68 berturut-turut, menunjukkan pertumbuhan ekonomi dan sektor pekerjaan yang lebih kukuh. Pertumbuhan ekonomi AS perlahan pada suku ketiga kepada kira-kira 2.2%, tetapi penurunan ini boleh menjadi gangguan sementara selepas pemulihan yang kukuh pada suku kedua. Indeks bukan perkilangan dijangka mencecah 56.6 pada bulan Oktober.

Khamis, 7:45 Malam

Ucapan Presiden ECB:  Presiden ECB Mario Draghi mempunyai dua peluang untuk menurunkan nilai euro, selepas 5 pukulan besar beliau dalam keputusan kadar. Adakah beliau akan terus memberikan petunjuk akan datang? Atau adakah inflasi yang kuat akan memberikan sedikit kelegaan?

Khamis, 8:00 Malam

Keputusan Kadar UK:  Bank of England telah mengekalkan kadar asas pada paras yang rendah sebanyak 0.5% pada mesyuarat bulan Oktober lalu. Ian McCafferty adalah satu-satunya ahli MPC yang mengundi untuk kenaikan kadar suku-mata bagi bulan ketiga berturut-turut. Bank Pusat UK itu berkata tekanan harga dalam pasaran buruh UK tidak cukup untuk meningkatkan inflasi ke arah sasaran 2% dan inflasi akan kekal di bawah 1% sehingga musim bunga 2016. Sekarang BoE bukan sahaja memutuskan kadar tetapi juga mengeluarkan Laporan Inflasi Suku Tahun mereka.  “Super Thursday”, ini yang disertai dengan sidang media pada 8:45 malam, memberikan Carney peluang untuk meletakkan pelan baru. Dengan gaji yang menunjukkan kekuatan dan Feds AS yang semakin dekat dengan kenaikan kadar, adakah Carney akan menunjukkan sifat agresif beliau? BoE dilihat sedang menunggu Feds AS untuk bertindak dahulu.

Khamis, 9:30 Malam

Tuntutan Pengangguran AS:  Jumlah tuntutan baru untuk bantuan pengangguran meningkat sedikit pada minggu lepas kepada 260 ribu daripada 259 ribu pada bulan sebelumnya, menjadikan ianya minggu ke-34 berturut-turut untuk tuntutan berada di bawah garis 300 ribu. Penurunan dalam pemberhentian pekerja menunjukkan pasaran buruh yang sihat. Purata bergerak empat minggu jatuh 4 ribu kepada 259,250 pada minggu lepas – bacaan terendah sejak Disember 1973. Bilangan tuntutan baru dijangka mencecah 264 ribu minggu ini.

Jumaat 9:30 Malam

Data Pekerjaan Kanada:  Pasaran pekerjaan Kanada berkembang sebanyak 12 ribu jawatan pada bulan September, tetapi kadar pengangguran meningkat kepada 7.1% daripada 7%; disebabkan oleh peningkatan dalam bilangan orang yang mencari kerja. Majoriti pekerjaan adalah separuh masa (74 ribu), diimbangi oleh kehilangan besar sebanyak 62 ribu pekerjaan sepenuh masa.

Data Pekerjaan AS:  Ekonomi Amerika Syarikat menambah hanya 142 ribu pekerjaan pada bulan September, meleset dari ramalan sebanyak 201 ribu pekerjaan; sekaligus menyejukkan jangkaan kenaikan kadar dalam masa terdekat. Kadar pengangguran kekal pada 5.1%. Pegawai-pegawai Fed telah memantau rapat terhadap laporan pekerjaan untuk menyokong keputusan kenaikan kadar buat kali pertama dalam tempoh lebih sembilan tahun. Kadar penyertaan menjunam kepada 62.4% pada bulan September – yang terendah sejak Oktober 1977. Jumlah tenaga buruh jatuh kepada paras terendah 2015, kehilangan 350 ribu orang pekerja. Jumlah pekerjaan bukan perladangan (NFP) pada Oktober diramalkan bertambah sebanyak 182 ribu manakala kadar pengangguran dijangka kekal 5.1%.

** Semua masa dalam waktu Malaysia dan yang sewaktu dengannya GMT +8

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat