PUBG Mobile: Objective Permainan – Tips dan Tricks untuk Chicken Dinner

1,222


Playerunknown’s Battlegrounds – atau dikenali sebagai PUBG juga tersedia untuk versi mobile. Kepada yang masih baru, anda perlu tahu bahawa game ini memerlukan anda survive sebagai individu atau sebagai team yang terakhir. Maka dengan itu anda perlu siapkan diri anda dengan kelengkapan senjata dan kelengkapan lain supaya dapat bertahan hingga akhir.
Kali ini Daddy akan menerangkan bagaimana untuk bertahan dan menang pertempuran yang biasanya pemain-pemain baru masih tercari-cari, malahan pemain-pemain pertengahan pro juga kadang-kadang masih lagi juga terlepas pandang.


Anda perlu bijak pilih tempat yang betul untuk landing.
Matlamat adalah untuk landing di tempat yang banyak loot, bermaksud tempat yang banyak kelengkapan seperti senjata, armor dan lain-lain gear. Dan pada masa anda perlu bijak mengatur timing dan arah tuju untuk mengelak untuk landing di tempat yang ramai player-player lain. Ada beberapa tempat di dalam map yang memberikan kelengkapan dan senjata yang baik dan banyak seperti loji jana kuasa, pengkalan tentera, dan bandar-bandar utama, tetapi perlu diingatkan bahawa pemain-pemain yang lain juga turut akan ke sana.

Sebaik saja terjun dari kapal, anda perlu perhatikan player-player lain dan arah tuju mereka, elakkan tempat yang sama.


Loot dulu, tembak kemudian.

Sebaik sahaja mencecah ke tanah, anda perlulah bersiap sedia dengan kelengkapan-kelengkapan terlebih dahulu. Anda akan dapati bermacam-macam jenis kelengkapan di dalam bangunan dan kelengkapan yang terbaik di dalam permainan hanya dari supply air drops contohnya AWM sniper rifle, tetapi bukan anda sahaja yang mahukannya.

Armor adalah kelengkapan paling penting contohnya Headgear dan Armored Vest.

Health items juga tidak kurang pentingnya. First aid kits adalah yang paling baik tetapi bandages dan painkillers juga adalah perlu bila berada di tahap kritikal.

Keperluan seperti grenade, smoke grenade dan Molotov cocktail adalah keperluan kedua sebagai senjata untuk mengganggu musuh ketika jumlah pemain yang masih hidup berkurangan.


Tembak hanya apabila berada di dalam jarak yang baik.
Ini adalah kesilapan utama pemain-pemain. Anda perlu bijak membuat keputusan untuk tahu bila waktu yang anda perlu berselindung dan bila anda perlu membuat tembakan. Hanya tembak apabila jarak yang mampu untuk tembakan mengena musuh atau anda hanya membuat tembakan terbuka yang akan menyebabkan musuh tahu kehadiran dan kedudukan anda yang hanya membuatkan anda berada dalam keadaan tidak selamat.

Shotgun dan SMG adalah senjata terbaik untuk tembakan jarak dekat, assault rifle dan pistol pula untuk jarak pertengahan manakala sniper rifle adalah terbaik untuk tembakan jarak sangat jauh.

Alatan tambahan adalah perlu untuk menambahkan jarak tembakan bagi beberapa jenis senjata  contohnya assault rifle bersama scope adalah kadang-kadang menjadi sangat baik hampir menyamai keupayaan sniper rifle.

Nota penting pastikan senjata sentiasa di tangan dan jangan bawa dua jenis senjata dari keupayaan yang sama, cuba pairkan contohnya assault rifle+shotgun atau sniper rifle+SMG.


Selalu perhatikan map.

Sentiasa beri perhatian pada map dan pastikan anda berada di kawasan selamat iaitu di dalam lingkungan yang dipanggil “Circle”. Circle akan mula mengecil pada waktu-waktu tertentu semasa perlawanan berlangsung, jika anda berada di luar kawasan ini terlalu lama anda akan perlahan-lahan menerima damage sehingga mati.

Dalam mini map ini juga terdapat petunjuk yang kebiasaan kita akan nampak adalah arah bunyi tapak kasut musuh dan tembakan musuh.


Gunakan kenderaan.
Contohnya jika anda berada jauh dari safe area ataupon berada jauh di luar circle, kenderaan adalah yang terbaik berbanding berlari. Motorcycle dan buggy adalah yang mudah dan cepat tetapi anda akan terdedah kepada tembakan musuh. Kereta dan jeep sedikit perlahan tetapi boleh memuatkan 4 orang dan lebih terlindung daripada tambakan.

Juga jika keadaan terdesak anda boleh gunakan kenderaan untuk melanggar mati musuh, tetapi diingatkan bahawa butang kawalan pemanduan adalah agak sukar dan juga bunyi enjin kenderaan membuatkan musuh sedar kehadiran anda.

Setakat ini saja untuk kali ini dari Daddy.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat