Sentimen Semasa yang Menimpa Matawang Sesi Asia

50

Dollar New Zealand menjunam pada hari Khamis selepas Bank Pusat New Zealand (PBNZ) mengambil keputusan untuk mengekalkan kadar faedah pada rekod rendah pada 1.75 peratus serta memberi isyarat bahawa keadaan itu akan kekal berterusan sehingga masa yang akan diberitahu kelak.

NZD/USD menjunam setinggi 1.02 peratus kepada 0.6820 manakala AUD/USD merosot sebanyak 0.23 peratus. Dalam masa yang sama, USD/JPY sedikit berubah kepada 114.31.

US Dollar Index yang mengukur kekuatan matawang gergasi kali terakhir dinilai kepada 99.50 berbanding enam matawang utama yang lain.

Seterusnya, pasaran menantikan pandangan terkini daripada Bank Pusat Eropah, selepas Presiden bank pusat berkenaan, Mario Draghi mencadangkan pada Selasa bahawa terlalu awal untuk mengatakan bahawa sasaran inflasi telah dicapai oleh ECB. Pelabur juga menantikan laporan suku tahunan England yang bakal dikeluarkan pada Khamis termasuk prospek ekonomi terkini.

Semalam, US Dollar diniagakan stabil berbanding matawang utama yang lain pada Rabu apabila pelabur memberi reaksi negatif kepada tindakan Donald Trump dalam memecat Pengarah FBI, James Comey.

Pelabur juga mempersoalkan sama ada tindakan pemecatan Pengarah FBI tersebut akan melambatkan lagi agenda ekonomi oleh pentadbiran Trump.

New York Times melaporkan bahawa sehari sebelum Comey dipecat, beliau meminta Jabatan Keadilan untuk menyediakan sumber tambahan terhadap siasatan isu penglibatan Russi ke dalam proses pilihanraya Presiden Amerika Syarikat tempoh hari.

Walaupun begitu, sentimen terhadap matawang gergasi itu kekal bullish apabila pelabur menjangkakan bahawa Fed akan menaikkan jangkaan kenaikan kadar pada bulan Jun selepas komen agresif daripada beberapa pegawai Fed.

Menurut Fed rate monitor tools kira-kira 80 peratus pelabur menjangkakan Fed akan menaikkan kadar pada bulan Jun nanti berbanding dengan jangkaan sebanyak 63 peratus minggu lepas.

RBNZ Kekalkan Kadar, Nzd/Usd Menjunam Lebih 100 Pip!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat