Sukarelawan Ujian Vaksin AstraZeneca Meninggal Dunia

661

Badan kesihatan Brazil, Anvisa melaporkan pada hari Rabu bahawa seorang sukarelawan dalam percubaan klinikal vaksin COVID-19 yang dikembangkan oleh AstraZeneca dan Universiti Oxford telah meninggal dunia.

Perkhabaran ini telah mendorong saham AstraZeneca berubah negatif pada sesi New York dengan mencatatkan penurunan sekitar 1%.

Walau bagaimanapun, AstaZeneca dikatakan tetap meneruskan ujian klinikal tersebut kerana tidak ada sebab untuk menghentikannya, secara tidak langsung memberikan petunjuk bahawa kematian itu mungkin tidak mempunyai kaitan dengan vaksin yang sedang diusahakan.

Anvisa mengatakan bahawa pihaknya diberitahu mengenai kematian tersebut pada Isnin, tetapi Jawatankuasa Penilaian dan Keselamatan Antarabangsa yang mengawasi ujian vaksin, mencadangkan supaya percubaan klinikal tetap diteruskan.

Hal ini kerana, ia tidak jelas sama ada sukarelawan itu menerima vaksin atau suntikan placebo sebagai sebahagian daripada ujian, dan Anvisa mengatakan tidak ada lagi maklumat yang dikeluarkan atas sebab privasi perubatan.

Setelah penilaian yang teliti dilakukan terhadap kes ini, tidak ada kebimbangan mengenai keselamatan percubaan klinikal dan tinjauan bebas sebagai tambahan kepada pengawal selia Brazil telah mengesyorkan agar perbicaraan itu diteruskan, lapor CNN yang memetik pernyataan Universiti Oxford kepada media itu pada Rabu.

Sementara itu dalam laporan berasingan, Bloomberg melaporkan bahawa peserta tersebut tidak pernah mengambil vaksin AstraZeneca. Namun begitu, tidak ada penjelasan lanjut mengenai punca sukarelawan itu meninggal dunia.

Sebelum ini, ujian vaksin AstraZeneca terpaksa dihentikan selepas salah seorang daripada peserta percubaan mengalami penyakit yang tidak dapat dikenalpasti.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat