The Fed Beri Isyarat Pelonggaran Kuatitatif Tanpa Had Dan Saluran Bantuan!

318

Pada hari ini Rizab Persekutuan ( The Fed) teleh mengumumkan gelombang kedua inisiatif besar, termasuk pembelian bon tanpa had bagi menyokong ekonomi Amerika Syarikat yang kini ditekan oleh impak pandemik Covid-19. Tujuan inisiatif ini adalah bagi memastikan kos pinjaman rendah dan aliran kredit kepada perbadanan dan kerajaan lancar.

Dengan ini the Fed akan membeli perbendaharaan dan sekuriti gadai janji berdasarkan jumlah tertentu bagi menyokong fungsi pasaran agar beroperasi dengan lancar dan selain itu membolehkan dasar monetari diimplimentasikan dengan lebih efektif dalam ekonomi dan pasaran kewangan. Dalam masa yang sama The Fed juga menyatakan bahawa pihak mereka akan membeli sekuriti gadai janji komersil. Pada minggu lalu the Fed telah membeli sekurang-kurangnya $ 500 bilion perbendaharaan dan $ 200 bilion perbendaharaan agensi MBS.

Di bawah progam baru ini, the Fed lebih menumpukan pada isi rumah dan para majikan namun dalam masa yang sama tidak melupakan menyalurkan bantuan terhadap bandar-bandar dan negara.

Menurut the Fed, pihak mereka akan menyalurkan bantuan dengan menyokong aliran kredit yang berjumlah sehingga $300 bilion pembiayaan baru kepada para majikan, pengguna dan perniagaan dengan mewujudkan program-program baru.

The Fed juga dijangka akan mengumumkan penubuhan Program Pinjaman Perniagaan Utama bagi membantu perniagaan kecil dan sederhana dengan pemberian pinjaman.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat