Ulasan Penting Penetapan Kadar Oleh FOMC US Pagi Nanti !

48

Khamis pukul 3.00 pagi nanti, FOMC (Federal Open Market Committee) akan mengumumkan kadar Fed Fund Rate yang di tunggu-tunggu oleh pasaran sejak pilihanraya US. Sebelum ini ada juga penganalisis yang mengatakan kemungkinan untuk The Fed membuat kejutan.

Walaubagaimanapun, ketika ini pasaran tidak mempunyai sebab yang begitu pasti akan ada kejutan dalam pengumuman kadar The Fed. Dalam pemerhatian Moshed.com sejak beberapa minggu ini, majoriti pemain pasaran dunia yakin akan peningkatan kadar oleh The Fed. Selain itu, keyakinan juga tinggi terhadap ramalan pertumbuhan ekonomi US, tetapi ada sedikit keraguan kepada ramalan inflasi. Kita mungkin akan melihat kenaikan kadar yang dovish pada malam ini.

Ada kemungkinan USD akan spiked tinggi dan kebarangkalian yang kecil untuk ia terus naik berikutan sidang media yang akan berlangsung 30 minit selepas pengumuman kadar. Untuk USD terus menguat adalah bergantung kepada komen-komen yang akan dibuat oleh Janet Yellen pukul 3.30 pagi nanti semasa sidang media. Anda dinasihatkan untuk memberikan perhatian kepada ucapan beliau. Moshed.com akan membuat liputan pada pagi Khamis nanti.

Apa yang kita tahu setakat ini?

Pasaran sememangnya begitu yakin dengan kenaikan kadar sebanyak 25 mata asas dari 0.50% kepada 0.75%. Hal ini kita dapat lihat dalam pasaran yang telah pun bergerak ke arah kenaikan (pricing-in) kadar hampir 100%. Keadaan ini kita dapat lihat seperti yang berlaku pada Disember 2015 seperti yang dapat dilihat dalam indeks ‘CME Group’s Federal Funds futures’.

Walaupun kebarangkalian bagi The Fed tidak menaikkan kadar begitu kecil, mesyuarat FOMC tetap memberi impak yang signifikan. Ada kemungkinan salah seorang dari ahli FOMC memberikan komen Dovish walaupun ia seakan-akan tidak akan terjadi dengan keadaan ekonomi US yang berada pada kadar pengangguran rendah 4.6% dan perbelanjaan domestik yang semakin meningkat.

Kenyataan The Fed adalah sangat penting untuk pasaran melihat jangkaan pertumbuhan ekonomi beberapa tahun akan datang.

Pasaran akan memberi perhatian kepada komen tentang ramalan keseluruhan ekonomi US, khususnya pandangan terhadap pengangguran dan inflasi berikutan The Fed mahu mencapai kadar optimum dalam kedua-dua petunjuk ekonomi penting ini.

Komen terhadap Balance of Risk yang semakin mengukuh akan menjadi isyarat hawkish dari The Fed. Balance of risk bermaksud, bank pusat yang menetapkan kadar faedah pada kadar tertentu untuk mengelakkan kesan buruk inflasi dan kelemahan kepada ekonomi.

Dalam ulasan inflasi yang akan dibuat nanti, ia akan menjadi sangat penting jika nada komen yang begitu berhati-hati dari The Fed akan mengurangkan jangkaan kepada pengetatan polisi (policy tightening) pada 2017. Komen Dovish mungkin akan berpunca dari kadar pendapatan yang menyusut pada laporan NFP yang lalu berikutan kekurangan perbelanjaan domestik yang sukar menolak inflasi ke atas.

Komen berkaitan polisi fiskal juga akan menjadi perhatian dengan jangkaan pasaran bahawa polisi fiskal Trump akan melonjakkan ekonomi US. Hal ini sudah tentu akan menyukarkan The Fed membuat perancangan jangka panjang dengan ketidaktentuan polisi yang dibawa oleh Trump dan bagaimana Trump akan merancang secara spesifik dalam polisi fiskal.

Sebarang retorik berkenaan dengan US dolar adalah penting dan bagaimana pandangan FOMC terhadap penguatan nilai matawang ini kepada ekonomi US. Hal ini berikutan penguatan US dolar dilihat memberi risiko kepada inflasi dan menyukarkan The Fed mencapai sasaran inflasi 2%. Jika tiada komen tentang US dolar, akan menggambarkan The Fed yang masih tenang dan tidak bimbang dengan keadaan semasa penguatan matawang greenback ini.

Apabila kadar dinaikkan pada Disember 2015 yang lalu, ramalan FOMC pada masa itu menunjukkan empat kali peningkatan kadar pada 2016 dan ini penting bagi memberikan sokongan kepada Dollar dalam jangka masa pendek. Jika ada ramalan ekonomi yang meyakinkan pagi nanti, US dolar akan menguat dan begitu juga sebaliknya.

Apa yang penting pagi nanti adalah komen-komen dari Janet Yellen semasa sidang media 3.30 pagi dan bukannya pengumuman kadar pukul 3 pagi, melainkan kadar diturunkan atau dinaikkan sebanyak 50 mata asas yang akan mengejutkan pasaran. Beri perhatian kepada komen Janet Yellen untuk mendapatkan sebarang isyarat kenaikan kadar tahun hadapan, tetapi besar kemungkinan beliau akan membuat pendekatan tunggu dan lihat sebagai komen yang berhati-hati.

Terus bersama kami untuk mendapatkan berita-berita terkini mesyuarat FOMC.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat