Bagaimana Cara Untuk Mula Melabur Saham di Bursa Malaysia

4,944

Terima kasih kerana masih terus bersama saya. Artikel saya pada kali ini berkenaan bagaimana untuk melabur atau berdagang di pasaran Bursa Malaysia.

1. Membuka akaun saham

Sebelum mula melabur, anda perlu membuka akaun CDS (Central Depository System) dan ‘trading’ dahulu. Yurannya adalah RM10. Bawa dokumen iaitu salinan kad pengenalan, salinan penyata bank yang disahkan oleh pegawai bank dan 3 bulan salinan gaji terkini (ini bergantung kepada broker, ada juga yang mahukan dokumen lebih dan ada juga tidak memerlukan slip gaji). Selain dari itu anda haruslah berumur 18 tahun ke atas dan tidak bankrap. Kepada bukan warganegara Malaysia haruslah membawa salinan passport dan mesti mempunyai akaun bank tempatan. Kepada yang ‘blacklist’ oleh agensi CTOS, CCRIS dan lain-lain, anda masih boleh membuka akaun saham.

 

2. Dapatkan Remisier/Broker saham yang ‘trusted’

Ini sangat penting untuk anda mendapat jalan ‘short cut’ mengenai perkara ‘do and donts’ di Bursa Malaysia. Selain dari itu broker saham anda akan membantu anda dalam proses pembukaan akaun, kemasukkan dan pengeluaran modal, eksesais korporat syarikat dan lain-lain.

 

3. Mengaktifkan ‘Online Trading Platform’

Setelah akaun CDS dan ‘trading’ anda siap, anda perlu mengaktifkan ‘online trading platform’. Di dalam ‘trading’ platform tersebut tersenarai saham-saham di Bursa Malaysia.

 

4. Memahami penggunaan ‘Online Trading Platform’

Anda perlu memahami dan mengetahui cara untuk membeli dan menjual saham, ‘matching mechanism’ dan ‘price quote’ ketika membuat aktiviti ‘trading’ anda. And harus mahirkan bahasa dan lenggok ‘trading’ di ‘trading’ platform kerana ianya dalam Bahasa Inggeris.

 

5. Cari sumber rujukan

Sumber rujukan amat penting dalam pelaburan saham. Cari buku atau ‘ebook’ mengenai pasaran saham di Internet atau kedai buku. Selain itu, anda boleh menyertai group saham di media sosial untuk menambahkan pengetahuan berkenaan saham. Jika anda mempunyai lebihan dana boleh juga menyertai kelas saham yang ada diluar sana.  Kelas saham yang mahal tidak menjamin kejayaan pelaburan dan dagangan anda di Bursa Malaysia.

 

6. Belajar cara menganalisa pasaran dan memilih saham

Anda perlu rajin membaca berita semasa berkaitan ekonomi dan pasaran saham untuk memahami bagaimana pasaran saham bergerak. Terdapat 2 jenis analisis penting yang perlu diketahui iaitu analisa teknikal dan analisa fundamental untuk membeli saham yang berpotensi. Analisa lain yang ada selain di atas boleh di pelajari kemudian seperti sentimen, kuantitatif, ‘stocks behavioural’ dan lain-lain.

 

7. Anda dah boleh ‘BUY and SELL’

Setelah anda bersedia dan yakin dengan analisis saham mana yang anda mahu laburkan anda dah boleh tekan butang ‘BUY’ dan ‘SELL’.

Nantikan artikel saya seterusnya tentang kenapa anda perlu melabur saham di Bursa Malaysia dan bagaimana saiz belian yang sesuai dengan modal untuk anda mendapatkan keuntungan optimum dengan modal.

.

.

.

P/S: Jika anda berminat untuk membuka akaun saham, anda boleh hubungi saya di facebook untuk bantuan pembukaan akaun saham di Maybank Investment Bank Dataran Bangsar. Saya merupakan seorang Remisier/broker saham yang bertauliah di sini. Tuan/puan boleh follow Facebook saya di sini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat