Bitcoin Semakin Hampiri $20,000, Ether Melonjak 210% Sepanjang 2020

344

Harga Bitcoin (BTC) terus mencatatkan lonjakan, berjaya melepasi paras $15,000 malam tadi, menjadikan satu rekod tertinggi sejak Januari 2018.

Ketika penulisan, nilai bitcoin berada di paras lebih tinggi iaitu $15,885. Ini bermakna BTC memerlukan lonjakan sekurang-kurangnya 30% untuk mencapai all-time high (ATH) pada $20,000.

Lonjakan Bitcoin membuktikan aset itu berjaya melepasi ambang psikologi (psychology threshold) $15,000 pada momentum yang positif, sekaligus mengatasi rintangan dari 2019.

Bagaimanapun, penganalisis berandaian momentum mungkin akan menurun, menyebabkan juga penurunan harga. Jika dilihat pada perspektif overbought/oversold yang menyokong penyatuan beberapa minggu, terdapat tanda-tanda upside exhaustion jangka pendek.

Ini antara nasihat pengasas bersama firma Morgan Creek Digital Assets, Anthony Pompliano untuk mereka yang melabur Bitcoin:

  1. Harga BTC terdedah kepada pergerakan naik turun yang pantas.
  2. Anda boleh kehilangan kesemua wang anda – terutama jika anda melakukan trading margin.
  3. Ciapan di media sosial seperti di Twitter hanyalah sebagai analisis. Jangan ambil sebagai arahan pelaburan.
  4. Jangan beli BTC dengan cara berhutang. Labur wang lebihan sahaja.
  5. Sabar, jangan tergesa-gesa. Ambil masa anda.
  6. Sentiasa lakukan kajian sendiri.

Tidak ketinggalan Ether (ETH) juga membawa khabar gembira, didagangkan sekitar $414 dan melonjak 3.4% dalam masa 24 jam pada 5 pagi tadi.

Ketika ini nilai ether sudah berada di paras lebih tinggi iaitu $438.

Walaupun Bitcoin menjadi topik utama ketika ekonomi global tidak stabil, harus diakui prestasi aset Ether sebenarnya jauh lebih baik berbanding bitcoin pada 2020, meningkat 210% lebih tinggi daripada lonjakan bitcoin iaitu 95%.

Ditambah dengan kehadiran ETH 2.0 tidak lama lagi, dari perspektif pelaburan ia akan menjadi satu hasil yang mempunyai daya tarikan yang lebih luas.

Aset lain juga turut mencatatkan lonjakan; stellar (XLM) +10.50%, XRP +5.77%, Chainlink (LINK) +9.28%.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat