BitInstant: Kisah Kejatuhan Sebuah Syarikat Gergasi Kripto

647

BitInstant, nama yang gah dan tidak asing lagi dalam pelaburan matawang kripto. Namun, ianya terpalit dengan kontroversi dan tidak mampu bertahan lama gara-gara salah laku seorang pengasasnya iaitu Charlie Shrem. Beliau tersenarai dalam kalangan jutawan kripto seperti yang dipaparkan dalam artikel ini.

Hakikatnya, masih ramai yang tertanya-tanya apakah yang sebenarnya terjadi pada syarikat gergasi kripto ini?

Bermula penubuhan, BitInstant merupakan sebuah syarikat pertukaran matawang kripto yang diasaskan oleh Gareth Nelson dan Charlie Shrem pada tahun 2011. Kedua-dua individu tersebut menyasarkan bahawa syarikat berkenaan mampu untuk menjadi salah sebuah syarikat matawang kripto terkemuka dunia.

Menjelang Mei 2013, BitInstant telah mempunyai pekerja seramai 16 orang dan mula menunjukkan perkembangan yang positif. Oleh yang demikian, Winklevoss Capital yang merupakan syarikat kepunyaan pasangan kembar Winklevoss telah melaburkan sebanyak $1.5 juta dolar ke dalam syarikat tersebut.

Pelaburan itu bertujuan untuk meningkatkan bilangan pekerja dan menjamin kualiti produk BitInstant.

Tidak lama kemudian, BitInstant telah berjaya berkembang dengan purata 1.5% setiap bulan dan mengendalikan urusniaga yang bernilai $1 juta dolar setiap hari. Hal ini disebabkan oleh kenaikan harga matawang kripto pada tahun 2012 dan 2013, iaitu dengan harga $13 dolar (Disember 2012) sebelum melonjak kepada $266 dolar (April 2013).

Para pengguna boleh membeli matawang kripto melalui sistem pertukaran BitInstant dengan menggunakan matawang fiat dengan pilihan termasuk USD, RUB dan BRL manakala caj yang dikenakan bermula pada kadar 0.26%.

Pada Jun 2013, syarikat berkenaan telah menjalinkan kerjasama dengan Jumio, sebuah syarikat pembayaran atas talian yang membolehkan BitInstant mengesahkan identiti pelanggan mereka. Di samping itu, BitInstant juga membenarkan para pelanggannya untuk membuat pembelian matawang kripto melalui lebih daripada 700,000 kedai termasuk Walmart, CVS, Walgreens, Duane Reade, 7-11 dan Moneygram.

BitInstant turut bekerjasama dengan beberapa buah syarikat lain demi menarik lebih ramai pengguna. Contohnya, Coinapult, sebuah syarikat perkhidmatan yang membolehkan para pengguna untuk membuat pertukaran matawang kripto dan tuntutan dana melalui SMS atau emel. Selain itu, BitInstant turut bekerjasama dengan sebuah aplikasi, BitcoinSpinnermobile yang memudahkan akses untuk pembelian matawang kripto.

Namun, kata pepatah ada menyebut air yang tenang jangan disangka tiada buaya. Pada Julai 2013, BitInstant terpaksa menghentikan perkhidmatannya buat sementara waktu setelah mula menunjukkan tanda-tanda masalah berkenaan isu transaksi.

Syarikat tersebut menerima kira-kira 17,300 aduan perkhidmatan pelanggan seterusnya berhadapan dengan dakwaan akibat kegagalan dalam melaksanakan perkhidmatan dan perwakilan palsu.

Kemuncaknya apabila pasukan petugas khas bersama FBI, IRS, DEA dan penguatkuasa undang-undang lain telah menahan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat berkenaan iaitu Charlie Shrem kerana didapati telah berkomplot dalam penggubahan wang haram dengan menjual lebih daripada $1 juta dolar bitcoin kepada pengguna lawan web black market, Silk Road.

Oleh yang demikian, beliau telah dikenakan hukuman penjara selama 2 tahun dengan denda sebanyak $950,000 dolar.

Sehubungan dengan itu, BitInstant telah pun menamatkan operasinya.

Selepas 2 tahun, Shrem telah dibebaskan daripada penjara pada pertengahan tahun 2016. Akan tetapi, episod malangnya tidak terhenti di situ sahaja. Pada September 2018, pasangan kembar Winklevoss telah menfailkan saman sebanyak $32 juta dolar terhadap Shrem kerana didakwa mencuri ribuan BTC daripada mereka pada tahun 2012. Rentetan daripada itu, beberapa aset milik Shrem telah dibekukan.

Di samping itu, satu dokumen mengemukakan bahawa Shrem masih belum membayar denda sebanyak $950,000 yang dikenakan terhadapnya.

Sayang sekali dek kerana kesilapan individu, syarikat yang berpotensi tinggi dalam dunia pelaburan kripto itu terpaksa berkubur. Mungkin kisah ini boleh dijadikan pengajaran buat semua untuk terus kekal fokus dan disiplin dalam apa jua bidang yang diceburi.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat