BoE Buat Kerja ‘Gila’ Dengan Kenaikan Kadar Sehingga 3%! Ini Reaksi Penganalisis Perlu Diambil Kira!

348

Bank of England (BoE) telah bertindak untuk menaikkan kadar faedah UK kepada 3% pada hari Khamis dalam kenaikan kadar terbesar sejak 1989 dan memberi amaran lebih banyak cabaran yang mencabar bakal menimpa ekonomi.

Kenaikan ini telah dijangka oleh pelabur dimana para pelabur telah menjangkakan kenaikan kadar faedah sebanyak 0.75% kenaikan. Pemain pasaran kini menjangkakan kadar UK akan memuncak pada 4.6% menjelang September tahun hadapan berbanding jangkaan 4.8% yang dijangka pada dua hari yang lalu.

Mata wang pound telah susut setelah langkah itu diumumkan dengan penyusutan sebanyak 1.91% kepada paras dagangan 1.1168 berbanding US dolar.

Para pakar telah tampil memberi reaksi yang berbagai. Ini adalah catatan para penganalasis yang patut dipertimbangkan oleh para pelabur dan pedagang mata wang.

Menurut ketua strategi FX Global, Kit Jukes berpandangan bahawa BoE menaikkan kadar seperti yang dijangkakan, tetapi mesej yang mereka hantar pastinya tidak begitu mesra kepada sterling. Pada akhirnya, apa yang penting ialah perasaan orang ramai tentang pertumbuhan dan idea kemelesetan ekonomi selama dua tahun tidak akan membantu pengukuhan mata wang.

Disisi lain, ketua ekonomi makro ekuiti London, Stuart Cole pul menyatakan bahawa ia mungkin tidak terlalu lama sebelum dasar monetari yang dijalankan oleh BoE dan Fed mula beralih arah. Pasaran telah pun mengurangkan kadar faedah kepada paras puncak yang dijangka. Jika terdapat penyata fiskal yang lebih ketat daripada jangkaan pada 17 November maka kecepatan kenaikan kadar faedah akan perlahan.

Adam Jones, pengurus Hottinger nyatakan, “Kami sedikit terkejut dengan keputusan BoE untuk menaikkan sebanyak 75bps memandangkan data makro yang semakin lemah baru-baru ini. Pasaran kadar menetapkan harga kenaikan 50bps lagi pada setiap mesyuarat Disember dan Februari, walaupun masih mencerminkan kadar terminal yang lebih rendah berbanding seminggu yang lalu. Bagi kami, ini menunjukkan kebimbangan yang semakin meningkat terhadap prospek ekonomi UK.”

Selepas pergolakan politik dan ekonomi beberapa minggu lepas, langkah Bank of England untuk meningkatkan kadar faedah asas kepada 3% adalah percubaan untuk menstabilkan keadaan, walaupun perlu mengharungi berbagai cabaran yang menanti. Dapat dilihat bahawa matlamat BoE adalah kestabilan dalam jangka panjang dengan berharap ekonomi dapat bangkit daripada kemelesetan.

Rentetan daripada langkah yang di ambil oleh BoE, mata wang pound telah terkesan teruk berbanding US dolar.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat