EURUSD Analisa Fundamental Mingguan 13-17 Oct 2014

49

analisa-fundamental-euro-usd-01

EUR/USD merosot ketika pasaran ditutup untuk berdagang di 1.2629 ketika dolar AS mendapat momentum dan komen daripada Mario Draghi yang menurunkan matawang. Dolar naik untuk hari kedua selepas penurunan hari Rabu , memadamkan penurunan sejak minit mesyuarat terbaru FED menunjukkan pembuat dasar risau akan ekonomi AS yang mungkin menghadapi risiko daripada kelembapan di seluruh dunia.

Matawang AS meningkat berbanding kebanyakan 31 rakan-rakan utamanya. Yen mengukuh minggu ini berbanding euro apabila Presiden Bank Pusat Eropah Mario Draghi berkata terdapat tanda-tanda ekonomi di rantau ini akan kehilangan momentum, meningkatkan permintaan bagi aset yang dipegang.

Matawang yang meningkat dua hari lalu apabila pedagang mengira semula minit mesyuarat Fed terkini. Beberapa peserta FOMC berkata pengembangan AS mungkin lebih perlahan daripada yang dijangkakan jika pertumbuhan ekonomi asing datang lebih lemah daripada yang dijangkakan,” menurut minit mesyuarat September 16-17 pada Oct 8.

Unjuran kakitangan terkini ECB mengambil kira kelemahan yang berpotensi dalam euro berbanding dolar, yang sahaja boleh mengangkat inflasi dengan 0.2-0.3 peratus mata pada tahun 2015 dan 2016 bank itu menjangka inflasi pada purata 0.6 peratus pada 2014, sebelum naik sehingga 1.1 peratus pada 2015 dan 1.4 peratus pada 2016 walaupun harga minyak yang lebih rendah boleh menghalang kenaikannya.

Kos pinjaman bagi periferal negara zon euro, ramai yang menderita teruk semasa krisis hutang ini, telah jatuh sejak dua tahun lalu berikutan berharap janji Draghi untuk melakukan apa sahaja untuk menyelamatkan euro. Ini telah membuat pelabur lebih selesa dengan aset yang lebih berisiko dari orang-orang seperti Itali dan Sepanyol. Eropah tergelincir ke arah kemungkinan kemelesetan kedalaman 3 kali ganda dan tidak ada orang seolah-olah dapat untuk memutuskan apa yang perlu dilakukan mengenainya. Sekarang, untuk berlaku adil, episod ini tidak mempunyai tahap yang sama takut dengan krisis kewangan 2008 atau krisis euro yang lain sebelum ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat