Fokus Pelabur Akan Beralih Kepada Mesyuarat Bank of England. Masalah Brexit Menjadi Isu Utama Dalam Mesyuarat Kali Ini

636

Matawang Euro pada hari ini merupakan matawang yang banyak bergerak dengan bias yang melemah selepas data dari Jerman menunjukkan ekonomi Jerman perlahan pada bulan Disember sekaligus menambah kebimbangan mengenai kemerosotan di Eropah. Ekonomi terbesar di Eropah itu sedang bergelut dengan krisis ekonomi global dan kesan pertikaian antara dua negara gergasi iaitu Amerika Syarikat dan China.

Euro menurun kira-kira 1.3% pada minggu lalu ekoran para pelabur menganggap Bank Pusat Eropah akan mengekalkan dasar monetari yang longgar atas faktor pertumbuhan ekonomi yang lemah daripada jangkaan dan kadar inflasi yang rendah.

Manakala kedua-kedua matawang sesi Asia mengalami kemerosotan pada hari ini khususnya matawang NZD ataupun Kiwi. Kiwi diniagakan rendah sebaik sahaja laporan pekerjaan dikeluarkan hari ini dengan jumlah pekerjaan menurun dan kadar pengangguran menaik. Sementara itu, AUD pula masih dipacu oleh sentimen keraguan pelabur terhadap komen dari Gabenor RBA, Phillip Lowe semalam selepas beliau menegaskan kadar faedah di Australia mungkin boleh dipotong.

Beralih kepada matawang Sterling pula, GBP juga diniagakan lemah susulan masalah Brexit yang masih buntu menemui jalan keluar. Britain setakat ini cenderung untuk meninggalkan Kesatuan Eropah pada 29 Mac tanpa perjanjian melainkan jika Perdana Menteri Theresa May dapat meyakinkan parti-parti berkenaan untuk meluluskan perjanjian beliau.

Tumpuan pasaran menjelang dagangan New York malam ini akan beralih kepada penetapan dasar monetari Bank of England (BoE) yang dijadualkan akan berlangsung pada jam 8:00 malam nanti. BoE dijangka akan mengekalkan kadar faedahnya sehingga keputusan Brexit mendapat gambaran yang jelas. Tambahan lagi, Gabenor BoE Mark Carney diramalkan akan mengulangi amarannya mengenai risiko terhadap Brexit dan menegaskan bahawa mereka bersedia untuk meningkatkan rangsangan kewangan jika ia menyebabkan gangguan dalam pasaran.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat