Gabenor Poloz: Sektor Perkhidmatan Pemacu Utama Ekonomi Kanada

45

Dalam ucapan Gabenor Bank Pusat Kanada (BoC) pagi tadi, Poloz mengatakan sektor perkhidmatan yang semakin meningkat akan terus menstabilkan ekonomi Kanada.

Polisi monetari telah membantu pemulihan ekonomi  dan pengembangan aktiviti perkhidmatan yang akan menjadi pemacu utama ekonomi pada tahun-tahun akan datang.

Poloz mengatakan yang dia begitu yakin dan percaya penigkatan dan pengembangan sektor perkhidmatan akan menuju ke arah pemulihan ekonomi yang sepenuhnya dan ekonomi yang lebih kukuh di Kanada.

Gabenor juga menegaskan teknologi informasi sebagai sektor yang semakin cepat bertumbuh. Industri yang berasaskan teknologi semakin pesat membangun dengan industry pembuatan yang semakin berkurangan. Sektor internet di Kanada menyumbangkan 5% kepada negara itu.

Walaupun dengan asas eksport yang begitu kuat, ekonomi Kanada sebenarnya dipandu oleh keluaran perkhidmatan. Menurut Statistik di Kanada, industry pengeluaran perkhidmatan di Kanada mencecah 70% kepada KDNK negara ini.

Bank of Canada (BoC) telah pun memotong kadar sebanyak dua kali pada 2015 dan pihak bank pusat masih dalam mood tunggu dan lihat perkembangan ekonomi yang seterusnya. Poloz menunjukkan BoC pada bulan lepas sangat hampir untuk pelonggaran polisi tetapi masih menunggu lebih petunjuk disebabkan “balance of risk” yang condong kepada ketidaktentuan.

Balance of risk bermaksud, bank pusat yang menetapkan kadar faedah pada kadar tertentu untuk mengelakkan kesan buruk inflasi dan kelemahan ekonomi.

Ekonomi Kanada berkembang sebanyak 0.2% pada September berbanding 0.4% yang dicatatkan pada Ogos. Kanada agak unik kerana Jabatan Statistik mereka mengeluarkan data KDNK (GDP) setiap bulan yang tak banyak negara berbuat demikian selain mengeluarkan data suku tahunan. IMF menjangkakan prospek pertumbuhan Kanada akan berkembang 1.2% pada 2016. Manakala pada 2017, IMF menjangkakan pertumbuhan sebanyak 1.9%.

 

Dua Nasib Berbeza dicatat Oleh Matawang Aussie dan Kiwi Dalam Sesi Eropah!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat