Gemini, Coinbase, Kraken Mahu ‘Tumbangkan’ Binance

1,306

Sedia maklum, Binance merupakan platform pertukaran kripto terbesar di dunia dan mungkin juga memiliki rekod pengguna paling tinggi.

Namun sejak kebelakangan ini, platform itu berhadapan dengan tekanan perundangan bermula dengan Afrika Selatan, Jepun, dan United Kingdom (UK). Pada masa yang sama, pasaran kripto di China dicengkam oleh pihak penguasa menyebabkan kebanyakan pelombong kripto, terutama Bitcoin (BTC) berpindah ke luar negara.

Tidak ketinggalan Jabatan Kehakiman AS, Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri, dan Commodity Futures Trading Commission (CFTC) juga secara aktif memantau aktiviti Binance.

Ekoran daripada situasi tidak dijangka ini, Coinbase, Kraken dan Gemini melihat peluang untuk mereka atasi kedudukan Binance.

Jelas pengasas Gemini, Cameron Winklevoss: “Kami cuba untuk menjadi kura-kura terpantas dalam perlumbaan ini. Perlawanan yang panjang akan membuahkan hasil dari masa ke semasa.”

Jika dibandingkan dengan Binance, Gemini jauh lebih patuh undang-undang AS yang berkaitan dengan pertukaran kewangan. Malah, mereka telah bekerjasama dengan Bitstamp, Bittrex dan bitFlyer USA dalam usaha ‘membersihkan’ industri kripto dan meredakan ketegasan penyelia kewangan.

Manakala Coinbase sudah menerbitkan kewangan yang diaudit ketika IPO pada April dan Kraken pula diiktiraf sebagai pertukaran kripto pertama beralih sebagai bank sah di AS.

Namun, Binance tetap memenangi perlumbaan ini dengan laporan daripada CoinMarketCap membuktikan jumlah dagangan spot Binance 100x lebih tinggi daripada Gemini dengan rekod hampir $14 bilion dalam 24 jam, berbanding Gemini yang cuma $117.7 juta.

Sebenarnya, masih berisiko untuk Binance kerana mereka tidak mampu mengawal selia sendiri ekoran daripada kekurangan keperluan teknikal yang mencukupi seperti tidak telus dalam memenuhi kehendak pihak berkuasa.

Walakin begitu, tidak wajar juga untuk meremehkan potensi Binance memandangkan pertukaran ini masih muda dan mampu berkembang cepat. Bergantung kepada masa, mungkin suatu hari nanti Binance beroperasi mengikut undang-undang yang ditakrifkan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat