Kejatuhan USD Jadi Tanda Tanya, Apa Yang Tak Kena?

4,097

Penyusutan berterusan US dolar menimbulkan tanda tanya pelabur apatah lagi langkah kenaikan kadar faedah oleh Federal Reserve (Fed) sepatutnya menyokong dagangan raja mata wang itu.

Kemerosotan ini dilihat berpunca daripada penurunan dalam hasil bon AS 10 tahun yang mungkin terkesan dengan amaran Fed, selain turut dipengaruhi oleh kekuatan beberapa mata wang utama lain.

Bagaimanapun, pelabur tetap berwaspada terhadap sebarang kemungkinan yang akan berlaku pada dagangan US dolar, lebih-lebih lagi apabila Pengerusi Jerome Powell berucap pada malam ini.

Ketika penulisan, indeks dolar yang mengukur kekuatan dolar greenback didagangkan sedikit meningkat pada 104.00 berbanding kebanyakan mata wang utama.

Mesyuarat polisi FOMC pada Khamis telah menyaksikan Fed meningkatkan kadar kepada 1.75% dan memberi amaran mengenai risiko kemelesetan susulan langkah agresifnya untuk memerangi inflasi.

Bank pusat England (BOE) turut menaikkan kadar faedahnya, dengan menepati jangkaan meluas untuk kenaikan sebanyak 25 mata asas kepada 1.25%.

Keputusan ini telah memacu peningkatan mata wang pound untuk bangkit lebih kuat dari paras terendah 2 tahun yang disentuhnya pada hari Selasa.

Dalam pada itu, pelabur dikejutkan dengan kenaikan kadar oleh Swiss National Bank (SNB) sebanyak 50 mata asas kepada -0.25% pada Khamis yang mendorong lonjakan swiss franc lebih tinggi berbanding US dolar.

Semua mata kini tertumpu kepada mesyuarat bank pusat Jepun (BOJ) pada hari ini, yang dijangka akan kekal dengan dasarnya yang sangat longgar.

Mata wang Asia, dolar Aussie dan New Zealand didagangkan lebih tinggi selepas meraih keuntungan semalaman yang disokong oleh penyusutan US dolar dan data ekonomi yang diterbitkan di Australia.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat