Matawang Kripto Facebook ‘Diem’ Capai Lebih 50 Juta Transaksi

2,124

Stablecoin Diem, yang dibangunkan oleh Facebook berjaya mencapai lebih 50 juta transaksi dalam satu ujian yang dijalankan baru-baru ini.

Fasa ujian atau dikenali sebagai ‘testnet’ dilakukan untuk mengenalpasti sebarang kekurangan dalam rangkaian sebelum dilancarkan kepada umum.

Untuk pengetahuan, Diem sebelum ini dikenali sebagai Libra. Ia merupakan matawang digital stablecoin yang bersandarkan 1:1 dengan matawang fiat seperti dolar AS, bertujuan menyediakan pasaran pembayaran konvensional dengan yuran yang murah, berskala dan cepat.

Pengendalian matawang ini tidak hanya terhad kepada Diem Association, tetapi juga melibatkan pertukaran kripto, Coinbase dan firma perkongsian pengangkutan, Uber.

Menerusi ujian yang dijalankan, Diem blockchain mencatatkan 3 transaksi per saat (tps), menunjukkan kadar ini jauh lebih perlahan berbanding urus niaga di Bitcoin dengan rekod 4.6 tps, Ethereum pula 15 tps dan blockchain terbaru, Solana mencecah 65,000 tps.

Testnet tersebut melibatkan lebih 221,000 alamat individu yang telah dihubungkan dengan Diem. Didapati hanya satu alamat memiliki lebih 100 juta LBR (token yang digunakan di Diem), lebih 53 alamat memiliki 820 LBR dan 57 alamat pula mempunyai lebih 29 LBR dan selebihnya masing-masing memiliki satu LBR.

Tarikh tepat pelancaran Diem masih belum diketahui tetapi dijangka akan berlaku kemudian pada tahun ini.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat