Bacaan Inflasi Kekal Tinggi Pada Februari! Para Penggubal Polisi Dalam Dilema Dalam Isu Kenaikan Kadar

349

Harga pengguna A.S. meningkat pada Februari di tengah-tengah kos sewa perumahan yang semakin tinggi, namun ahli ekonomi berbelah bahagi sama ada peningkatan inflasi akan mencukupi untuk mendorong Rizab Persekutuan menaikkan semula kadar faedah minggu depan selepas kegagalan dua bank serantau.

Indeks Harga Pengguna (CPI) meningkat 0.4% bulan lepas selepas catat bacaan 0.5% pada Januari, lapor Jabatan Buruh pada hari Selasa. Ini mendorong penurunan kenaikan tahun ke tahun dalam IHP kepada 6.0% pada Februari, keuntungan tahunan terkecil sejak September 2021. IHP meningkat 6.4% dalam tempoh 12 bulan hingga Januari.

IHP tahunan memuncak pada 9.1% pada bulan Jun, yang merupakan peningkatan terbesar sejak November 1981.

Tidak termasuk komponen makanan dan tenaga yang tidak menentu, CPI meningkat 0.5% selepas meningkat 0.4% pada bulan Januari. Dalam tempoh 12 bulan hingga Februari, apa yang dipanggil CPI teras memperoleh 5.5% selepas meningkat 5.6% pada bulan Januari.

Para ahli ekonomi malah meramalkan CPI dan CPI teras meningkat 0.4% pada asas bulanan. Inflasi bulanan meningkat dua kali ganda kadar yang dikatakan oleh pakar ekonomi diperlukan untuk mengembalikan inflasi kepada sasaran 2% Fed.

Laporan inflasi itu diterbitkan di tengah-tengah kegawatan pasaran kewangan yang dicetuskan oleh kejatuhan Silicon Valley Bank di California dan Signature Bank di New York, yang memaksa pengawal selia mengambil langkah kecemasan untuk meningkatkan keyakinan dalam sistem perbankan.

Data ini dikeluarkan sebelum mesyuarat dasar the Fed dan mengikuti laporan Jumaat lalu yang menunjukkan pasaran buruh yang masih ketat. Pakar ekonomi berkata laporan hari Selasa kekal penting bagi penggubal dasar walaupun terdapat kebimbangan dalam pasaran kewangan.

Pengerusi Fed Jerome Powell memberitahu penggubal undang-undang minggu lalu bahawa bank pusat A.S. berkemungkinan perlu menaikkan kadar lebih daripada jangkaan, menyebabkan pasaran kewangan menjangkakan bahawa kenaikan kadar setengah mata peratusan. Namun jangkaan itu mula berkurangan kepada 25 mata asas selepas laporan pekerjaan.

Walaupun pasaran kewangan pada hari Selasa masih menjangkakan kenaikan suku peratusan mata, berdasarkan, alat FedWatch CME Group ebimbangan terhadap penularan daripada krisis perbankan mendorong beberapa ahli ekonomi, termasuk mereka di Goldman Sachs menjangkakan the Fed akan menghentikan kitaran pengetatan dasar monetari terpantas sejak 1980-an.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat