Diancam Pemerintah China, Mungkin Ini Sebab Kenapa Jack Ma ‘Menghilang’

1,010

Xi Jinping, pemerintah China nampaknya sedang memerhatikan setiap aktiviti dan pergerakan pengasas Alibaba Group Holding Ltd. dan Ant Group Co., Jack Ma selepas jutawan itu mengkritik pengawal selia negara.

Terkini, Amerika Syarikat dilaporkan sedang mempertimbangkan untuk menyekat pula pelaburan dalam Alibaba dan Tencent selepas Presiden Donald Trump menandatangani perintah eksekutif sekatan terhadap transaksi melibatkan 8 aplikasi China termasuk Alipay dan WeChat Pay semalam.

Tindakan Beijing secara tidak langsung telah menambah tekanan kepada Jack Ma, lagi-lagi selepas penawaran awam (IPO) kumpulan Ant ke bursa Hong Kong dan Shanghai bernilai $35 bilion pada November telah disekat oleh pengawal selia, menyebabkan jutawan itu rugi lebih $3 bilion!

Kemudian pihak berkuasa memaksa syarikat ‘e-commerce‘ atas taliannya menutup pinjaman dan merancang untuk mengeluarkan perniagaannya yang paling menguntungkan tersebut. Mereka juga melancarkan penyiasatan terhadap dakwaan amalan anti-monopoli di Alibaba.

Tindakan tegas terhadap Ma membawa isyarat bahawa Beijing sudah berani untuk mengambil risiko kejatuhan antarabangsa dengan mengambil langkah-langkah menangani cabaran domestik.

Di bawah pemerintahan Xi Jinping, Chinese Communist Party (CCP) telah memperketatkan cengkaman terhadap syarikat teknologi dan menggandakan inisiatif tekno-nasionalis dengan menempatkan pegawai parti dalam organisasi firma-firma terkemuka.

CCP juga sebenarnya telah mengawal dan mengawasi kegiatan tertentu syarikat swasta termasuk syarikat luar yang beroperasi di negara itu. Mereka tidak teragak-agak untuk menghukum pihak eksekutif jika didapati melakukan kesalahan dalam pengurusan.

Mungkin ini sebab mengapa Jack Ma menghilangkan diri selama dua bulan lebih sebelum dilaporkan oleh CNBC keberadaan jutawan tersebut yang sengaja tidak mahu memperlihatkan dirinya dari perhatian umum.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat