Lonjakan Sterling Membantutkan Pengukuhan US Dollar

56

US Dollar Index meneruskan terjunan ke paras terendah dalam tempoh tiga minggu pada Rabu apabila diseret turun oleh kebangkitan matawang Sterling. lonjakan matawang tersebut disebabkan keputusan Theresa May yang dikatakan akan mengadakan pilihan raya umum lebih awal menjelang rundingan Brexit.

Matawang British melonjak ke paras tertinggi dalam tempoh enam bulan selepas May menyifatkan bahawa kepimpinan yang kukuh dan stabil diperlukan bagi mengadakan perbincangan dengan Kesatuan Eropah mengenai proses rundingan keluar Brexit.

US Dollar Index yang mengukur matawang utama kali terakhir dinilai meningkat sebanyak 0.1 peratus, tidak jauh daripada paras terendah iaitu 99.465.

Matawang Sterling didagang stabil hari ini selepas meningkat ke paras tertinggi sejak awal Oktober apabila pelabur bergegas untuk melindungi short positions.

Menurut ketua strategi matawang di Mizuho Securities di Tokyo, Masafumi Yamamoto mengatakan bahawa keputusan May untuk melaksanakan pilihanraya telah menyokong kenaikan matawang GBP.

Namun begitu masih terdapat beberapa isu-isu lain yang bakal mempengaruhi sentimen risiko seperti Korea Utara dan juga pilihanraya Perancis.

US Dollar meningkat sebanyak 0.1 peratus kepada 108.57 Yen manakala Euro stabil dalam sesi ini.

Pasaran juga meletakkan penelitian terhadap perbincangan ekonomi di antara AS dan Jepun terutama berkaitan dengan hala tuju asar perdagangan Trump yang selanjutnya. Seorang pegawai kanan Jepun juga memberitahu bahawa pusingan pertama dialog ekonomi di antara AS dan Jepun tidak menyentuh isu pertukaran matawang.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat