Parlimen Jepun Bakal Dibubarkan Hari Khamis – Abe

67

Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe berkata beliau akan membubarkan parlimen pada hari Khamis untuk menjalankan pilihan raya lebih awal (snap election), mencari sokongan untuk dapat mengekalkan pendirian beliau yang tidak senang dengan Korea Utara dan juga menstabilkan sistem sekuriti sosial di Jepun.

Abe yang telah memegang tampuk pemerintahan selama lima tahun dijangka akan menjalankan pilihan raya seawal bulan depan untuk mengambil kelebihan sokongan yang meningkat dan ketidaktentuan daripada parti lawan.

“Saya akan tunjukkan corak kepimpinan yang kuat dan akan berdiri di barisan hadapan menghadapi krisis negara” kata Abe kepada wartawan.

“Ini adalah tanggungjawab sebagai ketua dan misi saya sebagai perdana menteri”.

Natsuo Yamaguchi, ketua parti Komeito yang juga sekutu kecil Abe berkata beliau difahamkan pilihan raya bakal diadakan pada tarikh 22 Oktober.

Abe juga berkata beliau akan mengeluarkan beberapa hasil pendapatan daripada pelan kenaikan cukai jualan pada tahun 2019 kepada penjagaan kanak-kanak dan pendidikan, bukan sekadar membayak hutang kerajaan. Walau bagaimanapun, beliau juga menjelaskan tidak akan mengabaikan pembaharuan fiskal di masa hadapan.

“Pengimbangan semula perbelanjaan akan mengurangkan kesan negatif terhadap penggunaan daripada peningkatan hasil cukai”, tambah beliau lagi.

Kami (Abe) akan menukarkan sistem sekuriti sosial Jepun kepada mereka yang memberi perhatian kepada semua generasi dengan mengalihkan sumber-sumber dasar untuk menyelesaikan dua kebimbangan utama – membesarkan anak dan menjaga orang tua – masalah yang dihadapi oleh generasi baru yang sibuk dengan pekerjaan

Abe menolak kritikan yang mengatakan pilihan raya awal akan menyebabkan “politikal vacum” di waktu ketegangan sedang memuncak dengan program senjata nuklear dan peluru berpandu balistik antara benua (ICBM) Korea Utara. Pyongyang telah melepaskan ICBM melepasi Jepun sebanyak dua kali bulan ini, dan telah menjalankan ujian nuklear terbesar pada 3 September yang lalu.

Politikal vacum bermaksud seseorang akan kehilangan kuasa untuk mentadbir dan tiada yang akan menggantikannya. Dalam situasi di Jepun, dengan berlakunya pembubaran kerajaan secara tiba-tiba dikhuatiri akan ada kuasa lain yang masuk campur untuk merampas pentadbiran seperti pemberontak atau rampasan kuasa tentera

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat