Aset Petronas Dirampas, ‘Waris Kesultanan Sulu’ Tuntut $15 Bilion!

3,810

‘Jangan kau memperkotak-katikkan Tanah Melayu!’

Waris kesultanan Sulu bertindak merampas aset milik Petroliam Nasional Bhd (Petronas) yang didaftarkan di Luxembourg sebagai pampasan tanah di Sabah yang dipajak nenek moyang mereka pada 1878.

Menurut sumber pegawai di Luxembourg, 2 anak syarikat milik Petronas iaitu Petronas Azerbaijan (Shah Deniz) dan Petronas South Caucausus yang bernilai lebih $2 bilion ‘dicuri’ sebagai pampasan.

Untuk makluman, Petronas memiliki 15.5% pegangan dalam projek gas asli Shah Deniz Azerbaijan namun telah menjual 9.99% kepentingan kepada syarikat LUKOIL Rusia pada nilai $1.45 bilion.

Menyingkap sejarah, tindakan tersebut berkait rapat dengan isu perundangan yang dikemukakan oleh waris Sulu pada 2017.

Ketika itu, waris Sulu menuntut pampasan terhadap tanah di Sabah yang dikatakan telah dipajak nenek moyangnya kepada sebuah syarikat perdagangan British pada 1878.

Kemudian pada Mac, penimbang tara di Perancis memutuskan bahawa Malaysia perlu membayar waris berkenaan sebanyak $15 bilion.

Hal ini kerana menurut penimbang tara, Tanah Melayu memiliki obligasi perjanjian pajakan semasa memperolehi kemerdekaan daripada British.

Namun kenyataan tersebut telah dibidas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Wan Junaidi Tunku Jaafar dengan mengatakan keputusan tersebut tidak sah kerana tidak berlandaskan undang-undang.

Ulasnya, kerajaan Malaysia tidak mengiktiraf tuntutan waris Sulu dan tidak mengambil bahagian dalam prosiding timbang tara kerana negara sentiasa pertahankan serta tidak mengenepikan imuniti berdaulat.

Tambahan lagi, tuntutan tersebut bersifat komersial dan tidak tertakluk kepada timbang tara luar serta Perjanjian 1878 tidak mengandungi akta timbang tara.

Dalam pada itu,  satu sumber lain mengatakan andai Malaysia terus mengabaikan keputusan tersebut maka nilai bayaran kepada waris Sulu akan meningkat selain mereka juga akan ‘mencuri’ lebih banyak aset negara jika resolusi tidak dicapai.

Sebagai maklum balas, Malaysia telah mengambil langkah proaktif dengan menghantar nota diplomat kepada 168 negara yang menandatangani Konvensyen New York.

Ia dibuat bagi memaklumkan kesemua negara yang tersenarai bahawa tuntutan yang dibuat Sultan Sulu tidak berasas (unilateral) kepada undang-undang.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat