Ini Yang Terjadi Kepada Pasaran Minyak Mentah dalam Sesi Asia Pagi Ini!

50

Harga minyak melonjak semalam, namun pasaran kekal di bawah tekanan selepas mengalami kerugian sebanyak enam sesi berturut-turut apabila kebanyak pelabur hilang keyakinan terhadap usaha pengeluar utama untuk mengekang lebihan di dalam pasaran agar tidak terus dibanjiri bahan api.

WTI mentah melonjak sebanyak 21 sen atau 0.4 peratus, namun kekal didagang di bawah paras $49.44 setong.

Dalam masa yang sama, Brent mentah juga diniaga meningkat sebnayak 23 sen atau 0.50 peratus kepada $51.83 setong.

Walaupun pasaran hari ini menyaksikan peningkatan kecil, sentimen keseluruhan telah mula meosot dengan menyaksikan Brent menjunam hampir 10 peratus sejak akhir Disember. Harga minyak kekal menjunam walaupun OPEC dan beberapa pengeluar lain dalam usaha untuk mengetatkan pasaran dengan mengurangkan pengeluaran sebanyak 1.8 juta tong sehari pada separuh pertama 2017.

JP Morgan, salah satu bank di AS juga berpendapat bahawa pasaran jelas sedang bergelut untuk mengurangkan lagi bekalan di dalam pasaran.

Pandangan bank tersebut juga telah bertukar bearish apabila menyaksikan bekalan yang masih membanjiri pasaran dan juga tanda-tanda yang menunjukkan penurunan harga.

Russia juga telah mengeluarkan kenyataan semalam dengan mengatakan bahawa minayk mentah boleh mendaki ke tahap yang tertinggi sekiranya OPEC dan beberapa pengeluar lain tidak melanjutkan perjanjian selepas 30 Jun.

Data Reuters juga menunjukkan bahawa penghantaran minyak Russia telah mencapai rekod tertinggi sebanyak 5 juta tong sehari pada bulan April dengan peningkatan sebanyak 17 peratus sejak Disember sebelum pemotongan dijalankan secara rasmi.

Isu Percukaian Terhadap Import Kayu Kanada Oleh AS Menjunamkan Matawang Loonie!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat