Kecoh! Elon Musk Tawar RM182 Bilion Untuk Beli Twitter, Mahu Jadikan Platform Desentralisasi! Ini Reaksi Komuniti Kripto

470

Pada malam tadi waktu Malaysia, kecoh apabila pengasas Tesla, Elon Musk mahu membeli Twitter pada sekitar $43 bilion (RM182.04 bilion) secara tunai.

Ini merupakan satu tindakan drastik seminggu selepas Musk membeli 9.2% saham Twitter.

Timbul persoalan, mengapa Musk tiba-tiba sahaja mahu membeli Twitter sedangkan dia sudah menolak untuk menyertai lembaga Twitter?

Melalui perkongsian secara langsung dalam Ted2022 di Vancouver, Canada, Musk menjelaskan dia mahu menjadikan Twitter desentralisasi (bebas kawalan):

“Twitter sudah menjadi tumpuan dan penting untuk penggunanya memiliki kedua-dua aspek: iaitu realiti dan persepsi terhadap kebebasan bersuara walaupun berdepan batasan undang-undang.”

Tidak cukup dengan itu, figura tersebut menggesa kod Twitter dimuatnaik di GitHub supaya dapat menjadi rujukan dan diteliti:

“Ia penting untuk mengamalkan demokrasi di Amerika Syarikat (AS) dan negara lain. Risiko ketamadunan juga dapat dikurangkan jika kepercayaan terhadap Twitter sebagai platform umum ditingkatkan.”

Menurut Musk, tanda kebebasan bersuara yang baik ialah apabila “seseorang yang anda tidak suka dapat mengatakan sesuatu yang anda tidak suka. Itu situasi terbaik.”

Reaksi komuniti kripto

Rupanya keputusan Musk untuk membeli Twitter tidak menerima sambutan baik, walaupun ada segelintir yang teruja dengan khabar itu.

Ketua pegawai informasi BlockTower, Ari Paul menyifatkan Twitter akan lebih terikat dengan undang-undang Musk, sekaligus ‘mencacatkan’ media sosial tersebut: “Jangan letakkan harapan anda untuk kebebasan di tangan seorang kapitalis.”

Bekas CEO Twitter, Jack Dorsey sendiri sebelum ini pernah mengkritik institusi web2 dan web3 yang bermotifkan keuntungan tanpa menjanjikan kebebasan kepada sesiapa.

Tidak hairanlah jika beliau akhirnya memilih untuk mengusahakan projek Bitcoin dan menganggap dirinya sebagai titik kegagalan tunggal untuk Twitter, Inc.

Pada masa yang sama, pengasas bersama Dogecoin, Jackson Palmer pula mendakwa Musk hanya menunjukkan kebanggaan kekayaannya: “Satu idea mengagumkan untuk mengaitkan apa-apa jenis kebebasan dengan orang terkaya dunia yang cuba mencetuskan pemilikan berlawanan. Ia memaksa salah satu platform media sosial terbesar menjadi lebih tertutup.”

Jawapan Twitter

Difahamkan pihak Twitter masih mempertimbangkan tawaran Elon Musk.

Tetapi, salah seorang pemegang saham terbesar Twitter, putera Arab Saudi, Al Waleed bin Talal Al Saud telah menolak tawaran pengasas Tesla itu. Menurutnya, tiada nilai intrinsik berdasarkan prospek pertumbuhannya.

Sementara itu, Vanguard Group mengatasi kedudukan Elon Musk dalam senarai pemegang saham terbesar media sosial itu apabila telah membeli 10.3% saham Twitter yang bernilai $3.78 bilion.

Ketika penulisan, saham Twitter mencatatkan penyusutan 1.68%, ditutup pada harga $45.08 seunit.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat