Ripple Sertai Bhutan Untuk Pengujian Matawang Digital Bank Pusat

1,400

Ripple dilaporkan bekerjasama dengan bank pusat Bhutan, Royal Monetary Authority (RMA) untuk menguji matawang digital bank pusat (CBDC) yang bakal dilancarkan tidak lama lagi.

Dikatakan bank pusat negara itu akan menggunakan penyelesaian Ripple, CBDC Private Ledger bersama dengan infrastruktur pembayaran semasa negara untuk menjalankan pengujian ngultrum digital secara berfasa bagi pembayaran peruncitan, rentas sempadan, dan pemborongan.

Kolaborasi kami bersama Ripple bertujuan untuk menguji potensi CBDC dalam menyediakan alternatif dan kelestarian instrumen pembayaran digital di Bhutan.” – Yangchen Tshogyel, timbalan gabenor RMA.

Bhutan mengharapkan populasinya mencapai inklusi kewangan sebanyak 85% pada 2023. Sebagai rekod, Bhutan telah mencapai inklusi kewangan pada kadar 67.6% pada 2019.

Setakat hari ini masih belum dapat dikenalpasti bilakah pengujian tersebut akan bermula. Bagi pihak Ripple pula, tiada sebarang komen lanjut berkaitan isu ini.

XRP Ledger atau XRPL adalah sebuah rangkaian yang memiliki kepantasan sebanyak 120,000 kali jauh lebih efisien berbanding blockchain yang menggunakan konsensus Proof-of-Work (PoW).

Tidak cukup dengan itu, XRPL menawarkan bank pusat fleksibiliti dan pengawalan tanpa perlu memansuhkan objektif polisi monetari dan stabiliti kewangan.

Sejak pengenalan XRPL, Ripple telah membuat pendekatan dengan sektor rentas sempadan, termasuk kerjasama bersama beberapa buah bank dan institusi kewangan yang lain.

Misalnya pada tahun ini, SBI Ripple Asia, sebuah usaha sama antara SBI Holdings dan Ripple, telah memperkenalkan perkhidmatan pengiriman wang antarabangsa yang pertama di Cambodia menggunakan blockchain.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat