Dejavu! Selepas Malaysia, Binance Hadkan Penawaran Produk Di Singapura

1,292

Selepas tersenarai dalam senarai peringatan pelabur Monetary Authority of Singapore (MAS), Binance mengambil keputusan untuk menarik balik penawaran produk  di Singapura.

Penarikan tersebut berkuat-kuasa pada 9 September ini.

Susulan tarikh tersebut, pelabur Singapura tidak lagi dibenarkan untuk berdagang matawang kripto atau menerima sebarang pembayaran dalam dolar Singapura (SGD).

Pelabur Singapura juga digalakkan untuk menyelesaikan sebarang perdagangan peer-to-peer dalam 24 jam kerana fungsi tersebut akan ditamatkan pada hari yang sama, jam 12 tengahhari.

Malah aplikasi mudah alih Binance juga akan ‘dibuang’ daripada Apple dan Google Play Singapura.

Bagaikan dejavu, ini bukan kali pertama Binance berbuat demikian. Sebelum ini juga Binance telah menghadkan penawaran produk di Malaysia.

Difahamkan MAS telah memberi amaran kepada Binance kerana dipercayai melanggar Akta Perkhidmatan Pembayaran negara, termasuk tidak berdaftar dengan MAS hingga menyebabkan bursa kripto global tersebut diletakkan dalam senarai peringatan pelabur.

Sebagai rekod, ini merupakan tentangan terbaru selepas beberapa negara seperti Amerika Syarikat (AS), United Kingdom (UK), Jerman, Jepun, Kanada, Afrika Selatan, dan Malaysia mengisytiharkan peraturan tegas terhadap Binance.

Bagaimanapun pada 26 Ogos, UK mengalu-alukan kehadiran semula Binance dalam pasarannya setelah didapati patuh peraturan yang ditetapkan oleh Financial Conduct Authority (FCA).

Binance juga menyaksikan rekod dagangan yang tertinggi berbanding bursa lain yang mana pada Ahad, jumlah dagangannya mencecah lebih $24 bilion.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat