Emas Masih Meneruskan Prestasi Bertenaga!

31

Harga emas melonjak dalam sesi Asia pada Khamis berikutan data positif yang dilaporkan di China terutamanya bagi aktiviti eksport. Selain itu, harga emas juga menjunam disebabkan sentimen risiko geopolitik dan komen daripada Donald Trump yang memberi tekanan kepada US Dollar.

Emas bagi penghantaran Jun di bahagian Comex New York Merchantile Exchange meningkat sebanyak 0.76 peratus manakala niaga silver meningkat sebanyak 1.19 peratus. Dalam masa yang sama, copper turut meningkat 1.10 peratus dalam sesi ini.

Dari segi Yuan, data kastam China menunjukkan bahawa aktiviti import meningkat sebanyak 31.1 peratus dan eksport meningkat sebanyak 14.8 peratus bagi suku pertama 2017 berbanding tahun lalu.

China juga melaporkan lebihan dagangan sebanyak CNY 454.94 Billion dalam tempoh yang sama.

Semalam, harga emas diniagakan meroket pada Rabu, kemudian menyusut sedikit walaupun permintaan bagi logam berharga itu semakin meningkat gara-gara kebimbangan geopolitik global.

Sentimen risk-off (risk adverse) telah meningkatkan permintaan terhadap safe-haven asset termasuk emas kerana pelabur mencari perlindungan daripada turun naik pasaran yang mendadak baru-baru ini.

Hubungan diantara Russia-AS juga kekal menjadi perhatian apabila Setiausaha Negara AS, Rex Tillerson dijangka akan ke Moscow pada Rabu bagi mengadakan pertemuan dengan rakan sejawatnya dari Russia, Sergey Lavrov dan membincangkan beberapa isu sensitif termasuk isu semenanjung Korea, Syria dan hubungan dua hala.

Pertemuan dua pemimpin tersebut dijangka bertambah rumit apabila Presiden Russia, Vladimir Putin pada Rabu berkata bahawa kepercayaan terhadap AS semakin terhakis.

Bagaimanapun, komen yang lebih agresif daripada Fed mengenai kenaikan kadar dan pengukuhan US Dollar masih menjadi ancaman kepada logam kuning buat masa ini.

Dalam masa yang sama, komen Trump awal pagi tadi juga telah menghumban US Dollar ke paras terendah apabila beliau menyifatkan bahawa matawang Greenback terlalu kuat.

Ini bukan kali pertama Trump meluahkan perkara ini selepas memberi amaran yang sama Januari lalu. Trump berpendapat bahawa US Dollar yang melambung tinggi mempunyai kelemahan buat syarikat-syarikat Amerika Syarikat yang menjalankan perniagaan di luar negara akibat peningkatan kos untuk memiliki barangan dari AS.

Topik Hangat Ini Bakal Menjadi Isu Utama di Dalam Dialog Ekonomi AS-Jepun

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat