Pasaran Tarik Nafas Lega, Kenyataan Trump Tidak Menggugat Perjanjian AS-China

533

Permulaan dagangan awal bulan Jun memperlihatkan pengukuhan matawang utama yang disokong oleh kenyataan Presiden AS Donald Trump yang tidak membawa impak besar kepada hubungan AS dan China, yang mana sebelum ini dikhuatiri akan menjejaskan perjanjian perdagangan mereka.

US dolar didagangkan lebih rendah berbanding matawang utama selepas merekodkan prestasi bulanan terburuknya pada Mei.

Melalui kenyataan beliau pada Jumaat, Trump memberitahu bahawa China telah melanggar janjinya untuk mengekalkan autonomi Hong Kong. Sehubungan itu, Amerika Syarikat akan menarik balik pengecualian polisi yang memberikan status istimewa kepada negara itu.

Selain itu, Trump juga mengumumkan akan menamatkan hubungan antara Amerika Syarikat dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan dana pula akan dialihkan kepada organisasi lain.

Walau bagaimanapun, beliau tidak membuat sebarang pernyataan mengenai pengenaan tambahan tarif baru ke atas China, di mana ia akan menjejaskan perjanjian perdagangan fasa 1 yang ditandatangani sebelum ini.

Hal ini telah mendorong dolar Aussie untuk melonjak menghampiri paras ketinggian 4 bulan berbanding US dolar, sementara perhatian pasaran turut tertumpu pada mesyuarat polisi Reserve Bank of Australia (RBA) pada Selasa.

Turut meraih manfaat, adalah dolar kiwi yang didagangkan meningkat menghampiri paras ketinggian 3 bulan berbanding US dolar pada pembukaan sesi Asia.

Sentimen pasaran turut menyokong dagangan matawang pound untuk meraih peningkatan, selain turut disokong oleh laporan mengenai rancangan belanjawan kecemasan oleh Menteri Kewangan UK Rishi Sunak yang bertujuan untuk menyelamatkan 2 juta pekerjaan yang hilang disebabkan krisis pandemik.

Kelemahan US dolar, turut menyokong matawang euro untuk terus mengekalkan pengukuhannya pada permulaan dagangan awal minggu yang masih disokong oleh harapan terhadap pakej rangsangan Eropah.

Sementara itu, dolar loonie juga diniagakan meningkat meskipun harga minyak mentah merosot berikutan dipengaruhi oleh kebimbangan terhadap rusuhan yang berlaku di AS susulan kematian George Floyd ketika dalam tahanan polis.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat