Satu Lagi Syarikat Pembuat Sarung Tangan Malaysia Kena ‘Banned’ Dengan AS!

1,218

Selain masalah politik, isu buruh paksa pun topik yang hangat dalam Malaysia.

Agensi kastam Amerika Syarikat (AS) mengharamkan import dari satu lagi syarikat pembuat sarung tangan pakai buang di Malaysia iaitu YTY Industry Holdings Sdn Bhd (YTY Group).

Pengharaman import tersebut dibuat ekoran dakwaan syarikat tersebut mengamalkan buruh paksa sekaligus menjadikan ia sekatan ke-7 ke atas syarikat di Malaysia dalam tempoh 2 tahun.

Kastam dan Perlindungan Sempadan (CBP) AS mengeluarkan kenyataan pada Jumaat bahawa ia akan mengambil tindakan terhadap syarikat tersebut berdasarkan maklumat yang diterima mengenai amalan buruh paksa dalam operasi pembuatan sarung tangan syarikat tersebut.

YTY Group masih belum mengeluarkan kenyataan lanjut mengenai perkara tersebut.

Umum mengetahui bahawa syarikat-syarikat di Malaysia termasuk beberapa pembekal utama minyak sawit dan sarung tangan perubatan dunia telah mendapat perhatian dunia kerana disyaki melakukan penderaan terhadap pekerja asing terutamanya bagi tenaga kerja pembuatan di Malaysia.

CBP menyatakan bahawa mereka telah mengenal pasti 7 daripada 11 indikator amalan buruh paksa yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Buruh Antarabangsa semasa melakukan siasatan ke atas YTY Group termasuk ugutan dan ancaman, ikatan hutang, tekanan kerja dan waktu bekerja yang berlebihan.

Selain itu, CBP turut mendapati bahawa pengeluar minyak sawit Malaysia, Sime Darby Plantation Bhd juga menggunakan buruh paksa dalam operasi mereka dan barangan firma tersebut mungkin akan dirampas.

Dalam pada itu, pada Jumaat agensi tersebut telah menahan barangan buatan Malaysia oleh YTY Group dan unit YTY Industry Sdn Bhd, Green Prospect Sdn Bhd dan GP Lumut di semua pelaburan masuk AS.

Akhir kata dari saya dan Team Intraday.my, kami mengucapkan Selamat Tahun Baru China.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat