Siap Siaga Pelabur! 2022 Dijangka Tahun Bearish Bitcoin (BTC)

4,638

Sudah seminggu raja matawang kripto, Bitcoin (BTC) dilihat struggle untuk melepasi $60,000 sejak 16 Februari selepas melonjak kepada $60,540.99 sehari sebelumnya.

Dalam satu temubual bersama salah seorang pelombong Bitcoin terbesar China, Jiang Zhuoer mendedahkan 2022 akan menjadi tahun bearish bagi BTC.

Jelasnya lagi, berdasarkan beberapa kajian yang dijalankan, perkembangan pasaran Bitcoin akan menjadi perlahan bermula musim luruh pada tahun ini, sekitar pertengahan September.

Lebih meyakinkan dakwaan Zhuoer adalah pemulihan ekonomi susulan daripada wabak COVID-19 akan mula menunjukkan impak lebih ketara, diikuti dengan para pelaburan mula kembali dengan ekonomi sedia kala.

Ini bermakna, tarikan pelabur akan beralih daripada sektor kripto.

Zhuoer mengukuhkan lagi keyakinannya dengan mengambil contoh pelaburan Tesla dalam Bitcoin tidak menghasilkan domino effect seperti yang dijangka penganalisis termasuk pengasas Litecoin (LTC), dan venture capitalist, Tim Draper.

Ideanya itu juga sepadan dengan ramalan yang bersandarkan kepada kitaran pasaran sebelum ini, di mana bullish Bitcoin hanya bertahan sekitar cuma dua tahun.

Adakah ini penamat bagi BTC? Tidak. Zhuoer memberitahu jangkaan bearish bagi 2022 akan ‘selamat’ dengan lambakan pelabur institusi yang meneruskan aktiviti dalam sektor kripto ekoran permintaan yang meningkat.

Misalnya, bank tertua Amerika telah mengumumkan akan melancarkan perkhidmatan perlindungan matawang kripto pada awal tahun ini. Manakala, Goldman Sachs mendapati 40% daripada kliennya bersedia dengan pendedahan kripto.

Ketika penulisan, aset Satoshi Nakamoto didagangkan pada $56,718, susut 3.30% dalam 24 jam.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat