Sudah-Sudahlah Merayu, US!

38

Jepun bertegas dalam menolak permintaan Amerika Syarikat untuk mendapatkan lebih akses terhadap pasaran kereta di negara terbabit.

Menurut kerajaan Jepun, permintaan itu tidak dapat ditunaikan memandangkan mereka telah mengambil langkah-langkah dalam menghapuskan tarif serta halangan bukan tarif bagi industri itu. Hal ini disuarakan sendiri oleh jurucakap kerajaan ketika ditanya mengenai kenyataan yang dikemukakan oleh AS kepada Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO) pada Rabu.

Menurut kerajaan AS, selain industri automobil, sektor pertanian juga masih mempunyai beberapa halangan perdagangan yang ingin diselesaikan dalam dialog ekonomi di antara kedua-dua negara nanti.

Ketua Setiausaha Kabinet Jepun, Yoshihide Suga, berkata kepada pemberita bahawa Jepun tidak mengenakan tarif import ke atas kereta dan sebarang halangan non-tariff. Jadi, tidak akan wujud alasan lain kerana pasaran kereta Jepun sememangnya sudah sedia terbuka.

Pada tahun 2015, kerajaan AS telah pun membuat permintaan yang sama kepada WTO. Namun begitu, kenyataan tersebut tahun ini lebih diberi penekanan dalam rundingan semula tawaran perdagangan bagi kedua-dua negara.

Dialog ekonomi yang dirancang pada bulan depan itu akan diketuai oleh Timbalan Perdana Menteri Jepun merangkap Menteri Kewangan Jepun, Taro Aso dan Naib Presiden AS, Mike Pence.

Sebelum ini, Jepun telah mengeluarkan kenyataan bahawa mereka lebih selesa untuk membawakan topik pelaburan infrastruktur berbanding dengan isu-isu kontroversi seperti industri automobil dan pertanian.

Bagaimanapun, White House sehingga kini masih membisu dari membuat sebarang pengumuman rasmi terhadap dialog tersebut.

China Tidak Akan Guna Jalan Pintas Semata-Mata Untuk Merangsang Eksport

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat