Evergrande, Tether (USDT), Omicron, The Fed: Ancaman Untuk Bitcoin (BTC), Susut Hampir $42,000

4,434

Bitcoin (BTC) buat terjunan ke paras sekitar $42,072 pada tengah hari 4 Disember, selepas beberapa hari pamerkan reaksi bearish bermula 2 Disember.

Rekod ini secara tidak langsung membawa penurunan harga BTC sehingga hampir 40% dari paras tertinggi sepanjang masa (ATH), $69,049 pada 10 November 2021.

Seperti biasa, penyusutan BTC turut memberi kesan negatif kepada beberapa altcoins utama: Ethereum (ETH), Binance Coin (BNB), Solana (SOL), Cardano (ADA), Ripple (XRP) hingga menyebabkan nilai pasaran kripto lesap sehingga $300 bilion.

Bagaimanapun, Bitcoin kembali melantun ke paras lebih $49,000 pada Ahad sebelum kembali susut dan didagangkan pada  $48,953, susut lebih 0.16% dalam 24 jam ketika artikel ini ditulis.

Beberapa faktor yang mungkin boleh diambil perhatian pelabur susulan daripada insiden ini:

  1. Kehadiran wabak COVID-19 ‘Omicron’ menggegarkan dunia dengan kes pertama direkod pada 28 November.
  2. Pengumuman daripada bank pusat Amerika Syarikat (AS), Federal Reserve (The Fed) yang mahu mempercepatkan tapering atau pembelian bon kerana peningkatan inflasi dan menggalakkan pertumbuhan sektor pekerjaan.
  3. Kenyataan daripada firma gergasi China, Evergrande menunjukkan mereka mungkin tidak akan bertahan lama kerana kekurangan dana untuk memenuhi peruntukan kewangan.:“Tiada jaminan syarikat ini memiliki simpanan yang mencukupi untuk terus bertahan.”

Kehadiran Omicron membawa impak yang sama seperti penyusutan BTC pada 12 Mac 2020. Ini bermakna kesannya mungkin tidak lama kerana pasaran kripto akan kembali bangkit dari panik yang sedang menguat.

Tetapi, tidak mustahil juga jika pasaran kripto akan memburuk. Menurut ketua pegawai operasi dana lindung kripto Ark36, Anto Paroian, ketidaktentuan pasaran akan mengeruhkan emosi pelabur:

“Indikator utama Bitcoin, Simple Moving Average (SMA) 20-minggu menunjukkan parasnya telah ditembus. Ini menunjukkan bearish dalam jangka pendek dan sederhana. Tetapi keadaan untuk leveraj bagi jangka pendek sangat padat dan mungkin pembetulan ini akan berulang.”

Untuk pengetahuan, Indeks Ketamakan dan Ketakutan Kripto ketika ini kembali berada di paras ‘extreme fear’, rekod terburuk sejak Julai.

Sementara itu, ini bukan kali pertama Bitcoin susut disebabkan Evergrande.

Kaitannya di antara dua entiti berbeza ini adalah Tether (USDT) dikatakan memiliki kertas komersial daripada Evergrande bernilai $30 bilion.

Tether sebelum ini telah menidakkan dakwaan kertas komersial itu tetapi sejauh mana kebenarannya masih menjadi tanda tanya.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat